V pražské O2 areně otevřelo Národní očkovací centrum

3. květen 2021

První zájemci dostávají vakcínu proti koronaviru v hale O2 v pražské Libni. V pondělí v osm hodin tam začalo fungovat Národní očkovací centrum. Jen za první den by se mělo nechat naočkovat zhruba tisíc lidí. Zatímco se ale otevírá centrum s kapacitou až sedmi tisíc lidí denně.

První pacienti dovnitř vešli v osm hodin ráno. Desítky z nich tady ale čekaly už půl hodiny před otevřením centra. Dohlíželi na ně vojáci i policejní hlídka. Jak upozorňují sami příchozí, ochranka dovnitř nepouští doprovod. Ten musí čekat venku před centrem.

Očkování probíhá přímo v hlavním sále, kde jindy vystupují třeba zpěváci nebo se organizují kongresy. Plocha je rozdělená na několik desítek stanovišť – je tam připravený stůl, několik židlí, zdravotnický materiál a také tři zdravotníci z Ústřední vojenské nemocnice. Právě ta má provoz centra na starosti.

V Praze se 3.5. bylo otevřeno očkovací centrum O2 Universum.

Celý očkovací proces mají urychlovat QR kódy, které lidé dostávají už při rezervaci termínu očkování. Do Národního očkovacího centra se čtvercovým kódem lidé jen přijdou, zdravotníci ho načtou a nemusí nic vypisovat. QR kód ale musí být vytištěný, mít ho jen v mobilním telefonu nestačí.

V Praze se 3.5. bylo otevřeno očkovací centrum O2 Universum.

V úterý by vakcínu v Národním očkovacím centru mělo dostat zhruba dva tisíce lidí. Poté bude kapacita centra podle Ústřední vojenské nemocnice záležet jenom na dodávkách vakcín. Ty pocházejí od firmy Pfizer/BioNTech.

Zatímco se ovšem otevírá velké očkovací centrum s kapacitou až sedmi tisíc lidí, řada jiných musela v Praze své fungování omezit. O víkendu zavřela část menších očkovacích míst, kde týdně naočkovali maximálně tisíc lidí a která jsou poblíž větších očkovacích center.

Podle magistrátu to tak požadovalo ministerstvo zdravotnictví. Chybí totiž vakcíny od firmy Moderna, které v nestátních očkovacích místech používají.

Například Fakultní nemocnice Motol už potom nefunguje jako očkovací místo pro veřejnost skoro vůbec. Od poloviny dubna tam vakcíny dostávají jenom zdravotníci, jejich pacienti a lidé, kteří si už očkovací termín zarezervovali dřív.

autor: Marie Veselá
Spustit audio