V pražské Stromovce můžete navštívit jedno z největších planetárií na světě

11. únor 2014
Česko – země neznámá

Víte, jaký je rozdíl mezi planetáriem a hvězdárnou? V planetáriu se návštěvníci dívají na hvězdy (Měsíc, Slunce, planety) promítané na strop (klenbu) nad diváky projektorem zvaným planetárium. Strop je pevný, nelze ho otevřít. Vesmírné objekty mohou návštěvníci planetária vidět za každého počasí, protože se jedná o projekci a nikoli o skutečnou oblohu.

Ve hvězdárně se naopak pozoruje skutečná obloha pomocí dalekohledu. Před pozorováním se musí otevřít klenba kopule, kde je dalekohled umístěn, aby se odkryl pohled na oblohu. Když je zataženo, pozorování dalekohledem není možné, protože dalekohled nedokáže „prohlédnout“ skrz mraky.

Pražské planetárium se nachází v parku Stromovka. S průměrem promítací kopule23 metrůpatří k největším planetáriím na světě. Používají tu dva různé typy projektorů – optomechanické a digitální. Optomechanické planetárium vypadá obvykle jako menší či větší činka, vajíčko nebo koule. Vyznačuje se vynikající kvalitou projekce hvězd, protože jsou promítány klasickou optikou a ne digitálně.

Planetárium řídí moderních technologie - několik počítačů

Digitální planetárium, jak už název napovídá, je řízeno jedním či více počítači a vlastní projekci zajišťují datové projektory. Kvalita projekce hvězd není tak dokonalá jako u optomechanických planetárií, ale na druhou stranu umožňuje sledovat hvězdy nejen tak, jak jsou vidět ze Země, ale i v prostoru a čase. Zároveň je projekce nejrůznějších snímků, videí nebo animací mnohem komfortnější.

Cosmorama - jedno z největších optomechanických planetárií na světě

Planetárium Praha je otevřeno každý den kromě pátku. Po celou otevírací dobu si můžete projít stálou astronomickou výstavu, a to pod heslem „Sáhni si, vyzkoušej, zamysli se“.

Mimořádným zážitkem je návštěva některého z pořadů. Starší děti a dospělí mohou navštívit populárně naučná představení zaměřená na nejrůznější témata z astronomie a kosmonautiky. Pro malé děti tu uvádějí oblíbené astronomické pohádky. A pro školy jsou připravena speciální výuková představení. Pořady vyrábějí sami pracovníci planetária a ručí za jejich vysokou informační úroveň.

Podrobný aktuální program a další důležité informace naleznete na www.planetarium.cz.


Zvětšit mapu

Spustit audio