V pražské Ville Pellé bydlel kdysi francouzský generál. Dnes je plná moderního umění a zábavy

23. leden 2019
Česko – země neznámá

Ve čtvrti slavných pražských vil mezi Stromovkou a Letenskými sady stojí novorenesanční vila s bohatou sgrafitovou výzdobou fasády. Vystřídala mnoho majitelů a nájemců, mezi kterými byl bezesporu nejznámější francouzský generál Maurice César Joseph Pellé. Náčelník francouzské vojenské mise v ČSR, který zde pobýval v letech 1919 až 1920. Dnes je vila majetkem obce a doma je tu umění. Galerie Villa Pellé pořádá výstavy, koncerty i tvůrčí dílny.

Vilu postavil v letech 1889 až 1890 architekt Rudolf Koukola na zakázku pro svou tchyni Marii Knoblochovou, vdovu po Karlu Knoblochovi, majiteli libeňského „Anglického“ pivovaru. Stavba i s přiléhající zelení a oplocením byla v roce 1958 zapsána na Ústřední seznam nemovitých kulturních památek. Patří mezi nejzajímavější vily v rezidenční oblasti, která se rozkládá od křižovatky Špejchar až ke Královské oboře.

Nejznámější obyvatel vily, francouzský generál Maurice Pellé, měl zásadní vliv na vytváření československé armády. Zrušil dobrovolnický charakter vojska, vytvořil pravidelnou armádu s pevným vojenským řádem, zavedl organizaci generálního štábu a ministerstva národní obrany a založil v ČSR vojenské školství.

V roce 1919 obdržel hodnost československého armádního generála a stal se náčelníkem hlavního štábu Československé armády. Generál Pellé se oženil až na sklonku života, tři roky před smrtí, ve svých 57 letech. Vzal si neteř malířky Zdenky Braunerové, Járu Braunerovou.

Vila, která dnes nese jeho jméno, přešla později do majetku obce. Sídlila v ní mateřská školka, Galerie Anderle a od roku 2014 je provozovatelem vily spolek Porte. Ten organizuje výstavy výtvarného umění, koncerty, programy pro seniory i pro děti. Villa Pellé v současné době představuje Michala Škapu, umělce, který vzešel ze street artu. Výstava nazvaná Babylon nabízí airbrushové obrazy, grafiky a zejména překvapivé 3D realizace.

Villa Pellé má otevřeno mimo pondělí a svátky, od úterý do neděle od 13 do 18 hodin.

Zahrada vily je plná tajuplných zákoutí a především od jara do podzimu je rájem pro rodiny s dětmi.

Spustit audio