V pražských Střešovicích objevíte jedinečnou sbírku vozů z historie městské hromadné dopravy

25. říjen 2022

V tramvajové vozovně v Praze-Střešovicích se nachází jedinečná sbírka památek z historie městské hromadné dopravy v hlavním městě. Stálou expozici Muzea MHD otevřel roku 1993 Dopravní podnik hlavního města Prahy. Představuje více než čtyři desítky historických vozidel a mnoho dalších exponátů. Modelů, fotografií, jízdních řádů, jízdenek nebo plánků.

Muzeum sídlí v historickém objektu tramvajové vozovny, která byla v roce 1991 vyhlášena technickou památkou. Stojí tu od roku 1909 a je typickou ukázkou účelových dopravních staveb Elektrických podniků hlavního města Prahy z období počátků pražské městské hromadné dopravy. Svému účelu, deponování a údržbě tramvajových vozidel, sloužila až do roku 1992, kdy byla zahájena její přeměna v muzeum.

Kromě vlastních vozidel a předmětů vystavuje střešovické muzeum MHD také dlouhodobě zapůjčené exponáty z Národního technického muzea.

Nedílnou součástí expozice je stálá výstava o historii městské hromadné dopravy v Praze. Tvoří ji unikátní fotografie, kopie historických dokumentů, plánků, jízdenek, ale také videopořady s jedinečnými filmovými materiály z fondů Národního filmového archivu.

Tento vůz zahajoval trolejbusovou dopravu v Praze v roce 1936

Muzeum hlavního města Prahy do expozice dlouhodobě zapůjčilo soubor modelů pražských historických vozidel MHD, které se do dnešních dnů nedochovaly. Akciová společnost ČKD Tatra v muzeu vystavuje model rychlodrážního vozidla R 1, připravovaného na počátku 70. let pro pražské metro.

Jízda historickou tramvají

Z historické tramvaje si můžete také prohlédnout centrum hlavního města. Anebo se projet nostalgickou linkou č. 23, obsluhovanou vozy tramvají řady T. Historickou tramvaj si můžete dokonce pronajmout, pokud chcete svézt svoji rodinu a přátele třeba při oslavě narozenin anebo kolegy při pořádání vánočního večírku. Jednou za čas je možné svézt se také historickou soupravou pražského metra.

Střešovická vozovna je technickou památkou, stojí tu od roku 1909

Muzeum se nachází hned u zastávky Vozovna Střešovice. Je otevřené v sobotu, neděli a ve svátek od 9 do 17 hodin. 14. listopadu se bude konat komentovaná prohlídka u příležitosti 60. výročí provozu tramvají T3. A na 27. a 29. prosinec jsou naplánované noční komentované prohlídky Muzea MHD.

Spustit audio