V Příbrami a v Průhonicích u Prahy padly v pátek teplotní rekordy. O víkendu nás čekají bouřky a přívalové deště

27. červenec 2019 07:56

Teplotní rekord pro 26. červenec byl překonán i na stanici v Příbrami, kde původní rekord pocházel z roku 1895. Páteční teplota 34,6 stupně Celsia přesáhla původní maximum o více než jeden stupeň. Další letitý rekord padl v Průhonicích u Prahy, kde naměřili meteorologové 34,3 stupně. Předchozí rekord z roku 1947 činil 32,8 stupně.

V sobotu a v neděli se budou na našem území vyskytovat bouřky ojediněle doprovázené přívalovými srážkami, kroupami a silnými nárazy větru, jak upozorňuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha velmi silných bouřek od soboty ráno do nedělní půlnoci platí pro Jihočeský, Jihomoravský a Zlínský kraj, také pro kraj Vysočina.

Na jihovýchodě území se objeví bouřky už v sobotu, během dne postupně i na ostatním území. Ve druhé polovině noci na neděli bude bouřková činnost přechodně slábnout, ale během nedělního dopoledne se znovu obnoví a bude trvat až do noci na pondělí.

Intenzita bouřek bude pravděpodobně největší v sobotu v jihozápadní polovině území. Očekává se ojedinělý výskyt velmi silných bouřek s kroupami i přes 2 cm, nárazy větru i kolem 90 km/h a přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 50 mm a v opakovaných bouřkách i kolem 70 mm. Bouřková činnost bude slábnout v noci na neděli.

Dehydratace i přívalové deště

V souvislosti s vysokými teplotami ČHMÚ varuje před velmi vysokou zátěží na lidský organismus, nebezpečí přehřátí a dehydratace. Doporučuje se dodržovat pitný režim, zejména pak zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů. Omezit by lidé měli tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.

Lokálně o víkendu v souvislosti s bouřkami očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy.

Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami. Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů na webu ČHMÚ.

zdroj: ČTK
Spustit audio