V příbramské větvi metanolové kauzy udělil soud podmínečné tresty

12. červen 2014

Příbramský okresní soud dnes vynesl další tresty v takzvané metanolové kauze. Ta si v Česku vyžádala životy téměř pěti desítek lidí. Majitel příbramské firmy Leko Jaromír Smrčina obchodující s alkoholem a jeho syn dostali pouze podmíněné tresty za neoznačený alkohol. Třetího obžalovaného, řidiče společnosti, soud osvobodil.

Majitel firmy Leko Jaromír Smrčina a jeho syn Jaromír Smrčina mladší byli zatím nepravomocně odsouzeni za nákup a distribuci pouze neokolkovaného alkoholu. Nikoli alkoholu závadného.

Soudkyně je odsoudila ke třem letům vězení s podmíněným odkladem na 5 let. Původně se mluvilo o tom, že prodávali zdravotně závadný alkohol. To se soudu nepodařilo prokázat.

Za šíření zdravotně závadného alkoholu, po němž na Příbramsku měli tři lidé velké zdravotní potíže, a jeden dokonce málem zemřel, tresty nepadly. Za zločin ohrožení zdraví je tedy soudkyně neodsoudila.

Všichni obžalovaní vinu od počátku odmítají

Třetím obžalovaným byl řidič Václav Puchmajer, který ve firmě alkohol rozvážel. Toho soudkyně úplně zprostila obžaloby a řekla, že po něm nelze požadovat, aby kontroloval zboží, které mu jeho nadřízený nařídil rozvážet.

Všichni tři muži vinu od začátku procesu odmítali a odkazovali se na pravidelné bezproblémové kontroly celníků. Smrčina starší uvedl, že by nic podobného určitě neriskoval, a zaznělo rovněž, že by si kvůli pár litrům závadného alkoholu nezničil živnost.


Metanolová aféra vypukla na podzim 2012 a zatím si vyžádala 50 obětí na různých místech republiky. Desítky osob byly hospitalizovány, mnozí otrávení utrpěli trvalé poškození zraku. Policejní pátrání vyústilo v případ s největším počtem obviněných v dějinách české kriminalistiky. Padly už i doživotní tresty

Státní zástupkyně Daniela Bártíková se ihned po vynesení rozsudku odvolala v neprospěch všech tří obžalovaných.

„Já důkazní situaci hodnotím odlišně od soudu prvního stupně, proto jsem podala odvolání v neprospěch všech tří obžalovaných,“ prohlásila a dodala:

„Pokud mohu shrnout, tak i když obžalovaní Smrčinovi byli uznáni vinnými, tak pouze přečinem, přičemž byli žalováni za zvlášť závažný zločin. A s tím já se neztotožňuji.“

Žalobkyně požadovala pro majitele firmy a jeho syna trest za ohrožení zdraví při prodeji smrtícího alkoholu čtyři roky vězení s ostrahou.

Obhájci Smrčinových si nechali lhůtu na rozmyšlenou a uvidí, jestli se proti rozhodnutí soudu odvolají. Obhájkyně řidiče Puchmajera se vzdala práva na odvolání.

Metanolová kauza - schéma cesty smrtící směsi
autor: duch
Spustit audio