V Rakovníku se soutěžilo ve cvrnkání kuliček

28. květen 2011

V Rakovníku na Husově náměstí se konal 37. ročník Zlaté kuličky. Jednalo se o klání ve hře s hliněnými kuličkami pro všechny věkové kategorie. Právě v Rakovníku se hliněné kuličky donedávna vyráběly. Dnešní soutěž v tradiční jarní hře ve cvrnkání kuliček do důlku uspořádal Dům dětí a mládeže v Rakovníku.

Kuličky hliněnky a město Rakovník - to kdysi patřilo neodmyslitelně k sobě. Tradiční výroba kuliček tu ale skončila po roce 1990. Do roku 2006 se ji ještě pokusil udržet soukromý výrobce. Ani potom tu ale cvrnkání kuliček neustalo, říká organizátor soutěže Zlatá kulička Miloš Lev. "Když výroby kuliček končila tak jsme dostali 2 palety, takže máme kuliček do roku 2020. A ta akce je pěkná, tak ji pořádáme každý rok k Mezinárodnímu dni dětí, ale vzniklo to v roce 1974 jako akce SSM."

Na Husově náměstí vzniklo několik důlků a překvapivě se kolem nich nehemží jen děti, ale i dospělí. Cvrnká si tu například i Jaroslav Zach ze Srb u Kladna, který mi přiblížil pravidla hry. "V Rakovníku jsou jiná pravidla než má Český kuličkový svaz, tady máte deset kuliček a snažíte se je na co nejmíň cvrnků dostat do důlku."

V Rakovníku, jako v jediném městě u nás, se také hraje s většími hliněnkami než je obvyklé – jsou to takzvané "bukače".

U stánku se skleněnkami potkávám Miroslava Tlustého z Českého kuličkového svazu, který si už čtyřikrát vycvrnkal titul mistra České republiky. A svých vítězství si velmi považuje. "Někdo mi říká, že to není sport, ale já říkám, že to je sport. Při velkých turnajích udělám až 700 dřepů za den a tou rukou také několiksetkrát hodíte, až vás druhý den bolí celé tělo. A po stránce psychické je to taky hodně náročné."

Je to prý doslova adrenalinový sport. Pokud se chcete přesvědčit na vlastní oči, přijeďte do Rakovníka v sobotu 4. června, kdy se na Husově náměstí bude konat mistrovství České republiky v kuličkách.

autor: Jana Káninská
Spustit audio