V Rakovníku si připomněli Stanislava "Houlu" Zárybnického

7. prosinec 2009

V Rakovníku se pamětníkům s 20. výročím sametové revoluce připomnělo i výročí tragické smrti Stanislava Zárybnického, známého pod přezdívkou Houla. Houla za minulého režimu organizoval koncerty zakázaným písničkářům, vydával jim zpěvníky, psal básně a mnozí ho za to, že jim v dobách temných poskytl trochu naděje, přirovnávají i ke Krameriovi. Na vzpomínkovém večeru na tuto výraznou rakovnickou osobnost natáčela Jana Káninská.

Vzpomínkový pořad "Ahoj Houlo" připravil k 20. výročí úmrtí Stanislava Zárybnického týdeník Raport spolu s Kulturním centrem Rakovník. Vydavatel Raportu Pavel Sklenička Standu Zárybnického, neboli Houlu, osobně znal a považuje ho za obdivuhodného šiřitele kultury, i za jediného rakovnického disidenta. Říká, že Houla podepsal Několik vět (pamflet proti komunistickému režimu), které navíc šířil po Rakovníku. By za to stíhán tehdejší Státní policií a rakovnický soud ho odsoudil ještě v říjnu 1989 k zabavení psacího stroje a peněžité pokutě 4 000 korun. Ty za něj pak zaplatil Karel Kryl.

Zavzpomínat si přijel i jeden z blízkých přátel Standy Zárybnického Petr Náhlík, alias Vokoun, dnes náměstek primátora města Plzně. Na Houlu v únoru každoročně vzpomínají trampové v Brdech. V únoru by slavil narozeniny.

Letos v létě, když jel Petr Náhlík do Rakovníku na výstavu O trampingu na Rakovnicku, tak se zašel na radnici zeptat, jak to, že ještě Stanislav Zárybnický není čestným občanem města. Při setkání s místostarostou Rakovníka Janem Šváchou vznikl impuls zorganizovat pořad "Ahoj Houlo", za což je Petr Náhlík Rakovníku velmi vděčný. Večer byl komponovaný podobně, jak ho před více než 20 lety připravil sám Houla. Nejprve zahrála rakovnická kapela Profous a pak utajený host, kterému režim tehdy zakázal zpívat. Profousové se dali znovu po 20 letech dohromady. A host také přijel. Byl to Jaromír Nohavica. "Když jsem se dozvěděl, že mě zase Houla zve, abych přijel, že jsou trošku kolem toho komplikace, že tady nebude, přímo fyzicky, tak jsem neváhal a po těch více než 20 letech jsem přijel, protože - já mám Standu rád."

Standa Zárybnický alias Houla skočil krátce po revoluci 11. prosince 1989 pod vlak, podle dopisů na rozloučenou si připadal zbytečný a opuštěný. Jeho přítel Petr Náhlík k tomu dodává: "Ta jeho sebevražda byl omyl, mohl být dneska například šéfredaktorem časopisu Folk a Country a jeho život by měl určitě smysl." A i když se na Houlu v Rakovníku v posledních 20 letech trochu pozapomnělo, teď má naději, že se stane alespoň čestným občanem města.

autor: Jana Káninská
Spustit audio