V renovovaném gruntu nabízejí zájemcům vyjížďky po Broumovsku na koni

28. únor 2014
Česko – země neznámá

Broumovský výběžek je jednou z nejodlehlejších oblastí Čech. Hluboká, ale široká a otevřená kotlina, jejímž středem protéká říčka Stěnava, je takový svět sám pro sebe.

Vedle unikátního souboru barokních kostelů se zde zachovala i řada lidových staveb, takzvaných broumovských statků. Nejvíc roubených domů stojí ve Vernéřovicích, dále pak v Křinicích, Vižňově, Šonově nebo v Rožmitálu.

Bouřlivý rozkvět venkov na Broumovsku prožil v období klasicismu a empíru. Od první poloviny 19. století ve všech vesnicích vznikaly obrovské statky s náročně řešenými interiéry i fasádami. Mají zpravidla podobu čtyřstranných dvorců skutečně impozantních rozměrů a téměř unifikovanou dispoziční skladbu.

Na jedné straně stojí štítově orientovaný dům a za ním stáje, proti němu zpravidla kolna, stodola nebo jiné hospodářské stavení. V čele bývá kolna a vedle ní výměnek, na opačné straně dvůr uzavírá stodola nebo další kolna. Typický je kamenný portál, jehož součástí je i kamenné sedátko, do kterého byla často zakomponovaná i bouda pro psa.

Vyjížďka na koni

Zrekonstruovaný areál Broumovského gruntu s jízdárnou najdete také v Hejtmánkovicích u Broumova. Při vyjížďce na některém ze zdejších fríských koní si můžete vychutnat malebnou krajinu i s barokními kostely a unikátními lidovými stavbami.

Více na www.broumovsko.cz.


Zvětšit mapu

Spustit audio