V rohu hřbitova ve Štokách stojí kašna se zajímavým příběhem. Nikdo neví, jestli je pravdivý

1. únor 2019
Česko – země neznámá

Když se na internetové turistické mapě podíváte na obec Štoky na Havlíčkobrodsku na Vysočině, najdete v rohu tamního hřbitova značku kašny. Vztahuje se k ní příběh o podivné smrti dvou dětí správce zámku, které zemřely po požití nezralého máku. A my jsme se vydali zjistit, jestli je pověst pravdivá.

V rohu štockého hřbitova, nalevo od vchodu, skutečně kamenná kašna stojí. Je jednoduchá, kruhová, a je osazená sousoším dvou dětí. Nikde ale není vidět žádný nápis. „Lidé tu říkávali, že jsou to děti, které snědly nezralý mák a zemřely,“ potvrzuje místní pamětník a badatel Vladimír Pavlas. Zatím o tom ale nikdo nenašel žádný zápis.

„Že by správce zámku umístil na hřbitov sochu bez podstavce a bez nápisu, se mi nezdá,“ uvažuje badatel. Podle něj je ale možné, že sousoší pochází z nedalekého dřevěného loveckého zámečku, který v minulosti vyhořel.

A pověst zpochybňuje i historie samotného hřbitova. Ten je totiž až z počátku dvacátého století. Dříve byl hřbitov u kostela v centru obce. Sousoší navíc vypadá oproti jiným sochám na hřbitově velice zachovale.   

Štoky bývaly německá obec. Už od středověku tam žily rodiny horníků z jihlavských stříbrných dolů. Němci odešli v podstatě až v rámci odsunu po skončení druhé světové války. Je tak samozřejmě náročné pátrat po historii dnešního městyse. V každém případě ale ve Štokách stál zámek, který musel mít svého správce. Je tak na budoucích badatelích, aby původ pověsti o úmrtí dětí vypátrali. 

Ke Štokám se váže ještě jedna pověst o smrti dětí. Tu už zapsal jeden místní kronikář. Byly také dvě a údajně je měli na konci osmnáctého století roztrhat vlci na cestě z nedalekého Hanesova mlýna. Na tom místě ještě koncem minulého století stála mezi dvěma lípami socha Krista na dvoumetrovém sloupu.    

Spustit audio