V Roztokách u Prahy uvidíte, jak bydlely panenky. Nad dokonalým zařízením pokojíčků budete tajit dech

23. říjen 2019 07:30

Kuchyňky a pokojíčky aneb jak bydlely panenky – tak se jmenuje nová výstava ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy. Dýchne tam na vás kouzlo starých časů a uvidíte, s čím si hrály dcerky šlechticů a bankéřů.

„Připravili jsme kolekci více než pěti desítek instalací kuchyněk, salonků a ložniček,“ rozhlíží se kurátorka výstavy Ivana Kubečková po nové expozici, kterou zaplnily luxusní pokojíčky pro panenky a porcelánové nádobí. Výstava mapuje vývoj pokojíčků od konce 19. století po 80. léta 20. století. „Většina kolekce je ze sbírek našeho muzea. Kromě několika detailů nebyla dosud v takové celistvosti prezentována.“

Některé pokojíčky mají zajímavou historii. Návštěvníci uvidí i dva pokojíčky ze sbírky malířky Marie Fischerové Kvěchové, která byla vášnivou sběratelkou hraček a pokojíčků. Ve výzdobě pokojíčků se odrážel svět dospělých. Některé exponáty se díky tomu mohou pochlubit překvapivými detaily a dokonce osvětlením v podobě miniaturních lustrů. V zásuvkách kuchyňských skříněk najdete i miniaturní nože, vidličky a lžičky. Hned vedle je žehlicí prkno s rozžehlenou košilkou.

V nové expozici Středočeského muzea v Roztokách u Prahy najdete celou řadu skvostů. Část sbírky pokojíčků pro panenky je vystavena poprvé

Vystavených exponátů je sice zakázáno se dotýkat, na dětské výpravy jsou ale v Roztokách u Prahy vybavení. „Sbírkové předměty samozřejmě nejsou určené ke hře, ale máme tady připravený koutek pro děti, kde si budou moci vyrábět malé pokojíčky nebo nábytek,“ vysvětluje Markéta Urfusová z programového oddělení.

Výstava „Kuchyňky a pokojíčky aneb jak bydlely panenky“ ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy bude otevřená až do 2. února 2020.

Spustit audio