V soukromé zoologické zahradě Chleby můžete do výběhu za ochočenou gepardicí

7. březen 2014
Česko – země neznámá

Pokud máte rádi zvířata, ale neradi jezdíte do velkých zoologických zahrad ve velkých městech, můžete navštívit nějakou z těch menších, kterých je po celé České republice nepočítaně. Jednu z nich byste našli ve středočeské obci Chleby nedaleko Nymburka.

Malá soukromá zoologická zahrada začínala sice v roce 1997 pouze se vzácnými ptáky, ale dnes tu najdete víc než 70 druhů zvířat prakticky ze všech kontinentů.

Zblízka si tu prohlédnete například gibony, surikaty, lemury kata, lamy, velbloudy, pštrosy, orly mořské i stepní, velké želvy ostruhaté, bílé nutrie a spoustu dalších zvířat. Kromě toho tu má svůj domov i jedna gepardí slečna. Jmenuje se Mzuri, a když má dobrou náladu, mohou za ní návštěvníci na chvíli i do jejího výběhu. Prohlédnout si tu můžete i obří sladkovodní akvárium nazvané „Labe“.

Majitelé zahrady manželé René a Dana Fraňkovi navíc v tomto roce otevírají novou rozsáhlou část, kde už nyní bydlí dva přátelští velbloudi dvouhrbí a v brzké době se právě tady počítá s jejich rozmnožením.

Hřiště ZOO Chleby

Plánují tu také nákup daňků, které budete moci v jejich výběhu dokonce navštívit. Uvažuje se i o lvovi a medvědech. V nové části zahrady je také prostorné parkoviště a navíc i velké dětské hřiště vybudované po vzoru nedalekého zábavního parku Mirákulum, které ostatně můžete po cestě také navštívit. ZOO Chleby přiláká každý rok na 50 000 návštěvníků.

Spustit audio