V třebíčské Mozkoherně si procvičíte soustředění. Zkusit můžete i myšlenkový fotbal Mindball

23. únor 2023

Čas od času je třeba procvičit nejen tělo, ale i mozek. Každý dobře ví, že s tím dobře pomáhá třeba luštění křížovek nebo sudoku. Co ale zkusit navštívit místo, kde dostane váš mozek víc různých podnětů? Třeba Mozkohernu v Třebíči na Vysočině. Věřte, že váš mozek tam dostane pořádně zabrat.

„Chtěli jsme založit místo, kam by mohli lidé chodit protrénovat paměť, soustředění, prostorovou orientaci a hlavně, aby je to bavilo,“ říká Eva Fruhwirtová, která návštěvníky Mozkohernou provádí. V policích jsou připraveny desítky dětských her, ale své si tu najdou i dospělí. „Dokáže to krásně propojovat generace,“ říká Eva Fruhwirtová a ukazuje například hry se slovy na kartičkách.

Starší generace tu mohou najít také hry, které znají třeba z letní táborů, ovšem zde jsou ve zmodernizované podobě. Jsou mezi nimi například tangramy, hry se sirkami nebo ježek v kleci. „Snažíme se vždy najít zajímavou hru, která bude ten mozek trénovat,“ dodává provozovatelka herny.

Největším lákadlem třebíčské Mozkoherny je ale určitě myšlenkový fotbal neboli Mindball. „Při něm je zapotřebí mít na hlavě čelenku s čidly. Ty snímají mozkovou aktivitu a signály se přenášejí do té mašinky,“ vysvětluje Fruhwirtová. Svým soustředěním pak hráč posouvá kuličku po hrací ploše. Může hrát jeden člověk, nebo dva proti sobě. Každý se soustředí jinak. Je ale třeba myslet jen na jednu věc. Můžete myslet přímo na kuličku, ale klidně třeba i na oběd, palec u nohy nebo plavání v moři.

Mezi další hry, které si v Mozkoherně můžete vyzkoušet, patří třeba zvukové pexeso, u nějž hráči nehledají dva stejné obrázky, ale dva stejné zvuky. Nebo jsou tu koule s labyrinty, ve kterých je vaším úkolem dostat malou kuličku do cíle. Najdete tu zkrátka hry a hlavolamy z celého světa.

Spustit audio