V zahradě zámku Vrchotovy Janovice sedávali u kamenného stolu významní umělci

1. duben 2016
Česko – země neznámá

Zahrada zámku Vrchotovy Janovice ve středních Čechách je krásná v každém ročním období. Ale jako většina parků je nejkrásnější na jaře, kdy začíná kvést. Zdejší zámecký park má rozlohu pouhých 16,5 hektaru. Kromě vzhledu ho proslavila i historie a hosté z řad významných umělců.

Zámecký park se vyvíjel přes 200 let. Svou osobnost v zahradě otiskli osvícení majitelé zámku, jakými byli například František Arnošt mladší hrabě z Vrtby, Josef Vratislav, hrabě z Mitrovic či Karel a Sidonie Nádherní z Borutína.

Významnou úlohu při jeho tvorbě sehráli i šťastně zvolení architekti, třeba rakouský dendrolog a krajinářský architekt Camillo Schneider. Zámecký park ve Vrchotových Janovicích patří sice k těm menším, ale je známý harmonií, která v něm panuje.

Za poslední majitelkou zámku, Sidonií Nádhernou tam počátkem 20. století jezdíval básník Rainer Maria Rilke nebo vídeňský spisovatel, dramatik a novinář Karl Kraus, který si zahradu oblíbil dokonce natolik, že v ní chtěl být pochován.

Mezi významné hosty Sidonie Nádherné patřila i Anna Masaryková, vnučka prvního Československého prezidenta T. G. Masaryka. Nejčastěji se scházeli při povídání u kávy právě v zámeckém parku u historického barokního stolu, který nechal na zahradu přinést kolem roku 1760 hrabě z Vrtby. Právě on založil u zámku první zahradu.

Zahrada Vrchorovy Janovice je krásná v každém ročním období

Deska stolu je z bílého pískovce, zatímco jeho noha z pískovce nafialovělého. Okolní žulová křesílka pocházejí z pozdější doby, nicméně jejich tvar napovídá, že je kdysi někdo vyrobil pro široké krinolíny šlechtičen.

Stůl dnes stojí uprostřed zahrady v místě, kde Sidonie Nádherná před svým odchodem do Velké Británie ještě stačila vysázet záhon azalek.

Spustit audio