V zámeckém parku v Měšicích u Prahy se můžete projít po hmatové stezce. Boty ale musí dolů

4. září 2018
Česko – země neznámá

Je dobře známo, že stimulace chodidel má pozitivní vliv na naše zdraví. Tohoto poznatku využívají některé známé terapie. Ale někdy stačí jenom zajít do přírody a na chvíli se zout. A úplně nejlepší je využít nově vznikající „hmatové stezky“, na kterých si můžete vyzkoušet chůzi po různých přírodních materiálech.

A my teď vyzkoušíme hmatovou stezku v Měšicích u Prahy ve Středočeském kraji. Ta je navíc příjemná tím, že je umístěná přímo v zámeckém parku, který je kulturní památkou. Procházet se tak bosky budeme ve stínu krásných listnatých stromů, mezi kterými nechybí ani exotické druhy.

Lidské chodidlo obsahuje na 200 tisíc nervových zakončení. Toho využívají terapie jako například akupresura, reflexní terapie nebo Kneippova metoda. Tělo i duši je ale možné osvěžit třeba jen tím, že si v přírodě sundáte boty a budete se procházet bosky.

Jenomže ne vždy je to bezpečné. Kromě toho většinou jdete dlouho po jednom povrchu. Ať už je to písek, tráva nebo kamínky. Ideální přitom je, když se přírodní materiály na cestě střídají. Chodci tak nabízí různé pocity při chůzi a také příjemnou relaxaci. Ovšem taková chůze je uklidňující, pouze pokud víme, že chodíme v bezpečném prostředí. Oficiální hmatové stezky jsou proto pro tyto účely naprosto ideální.

Stezka plná překvapení

Hmatová stezka v zámeckém parku v Měšicích je dlouhá a klikatí se mezi stromy. Když se postavíte na její začátek, vůbec nevidíte, kudy stezka vede, kde končí a co vás na ní vlastně čeká. O to je procházka po ní zajímavější.

Na 70 metrech nabízí chůzi po nejrůznějších přírodních materiálech. Navíc je originálně řešená. Zajímavostí je průchod mezi stromy, schody, přemostění nebo houpačka na prkně. Každý přírodní materiál je uzavřen v ohraničené sekci. Postupně tak jdete po písku, štěrku, ale také po mulčovací kůře nebo po šiškách či přímo v čerstvém spadaném listí z okolních stromů.

Zajímavá je také chůze po různě vysokých špalcích nebo po kmenech stromů, z nichž některé jsou holé, jiné zase s kůrou. Příjemná je chůze po velkých oblých kamenech nebo po oblázcích. Na trase jsou umístěné i lavičky, protože je nutné si nejen občas odpočinout, ale také zcela prakticky nazout či sundat obuv.

Nejvíce si hmatovou stezku užijete, když se na ni vydáte ve dvou a projdete se po ní poslepu. Váš doprovod vás samozřejmě musí vést a zároveň hlídat a případně vám poradit, jakými kroky se posunovat vpřed. Pokud se na stezce pohybujete bez vizuální kontroly, mnohem víc se zaměříte pouze na hmatový pocit a lépe si tak chůzi naboso užijete. A pokud se vám chůze po hmatové stezce zalíbí, můžete naboso pokračovat i po lesních cestách. Zámecký park v Měšicích je totiž velmi dobře udržovaný.

Spustit audio