V zámeckém parku Vrchotovy Janovice se můžete procházet ve stopách významných umělců 20. století

17. říjen 2021

Zámecký park ve Vrchotových Janovicích ve Středočeském kraji sice nepatří k největším krajinářským parkům, ale určitě se řadí mezi ty nejzajímavější. Jeho podoba se vyvíjela přes dvě stě let. Svou osobnost do parku otiskli osvícení majitelé i šťastně zvolení architekti, například rakouský dendrolog Camillo Schneider, kterého na zámek pozvala poslední majitelka, baronka Sidonie Nádherná z Borutína.

Zámecký park je nádherný v každém ročním období. Nejkrásnější je ale na jaře, kdy začíná kvést, a na podzim, když se koruny listnatých stromů zbarví překrásnými barvami. Přestože má rozlohu pouhých 16,5 hektaru, proslavila ho jeho krása, historie i hosté z řad významných umělců 20. století.

Na místě dnešního zámku Vrchotovy Janovice stála původně gotická vodní tvrz. Vodní systém byl inspirací i při budování zámeckého parku. Dodnes tu najdete vodní příkop, menší vodopády, potůčky i rybník s menším ostrůvkem.

Zámecký park je známý zejména díky harmonii, která v něm panuje. Některé stromy jsou staré přes 300 let a pamatují dobu počátků budování parku. Tvůrci navíc v dokonalé symbióze vedle sebe vysadili běžné české a exotické dřeviny. Své místo tu mají i tajemné příběhy, které jakoby ze stromů a keřů stále šeptají. To vše jsou důvody, proč je jedním z nejvíce obdivovaných parků v Čechách.

Centrální část parku tvoří louka s památnými vzrostlými stromy

Za Sidonií Nádhernou na kávu

Za poslední majitelkou zámku, Sidonií Nádhernou sem počátkem 20. století jezdívalo mnoho umělců. Na zámek byli často zváni básník Rainer Marie Rilke a celoživotní přítel Sidonie Nádherné, vídeňský spisovatel, dramatik a novinář Karl Kraus, který si zahradu oblíbil natolik, že zde chtěl být pochován. Mezi významnými hosty bývala i vnučka prvního československého prezidenta T. G. Masaryka - Anna Masaryková, rakouský architekt Adolf Loos, památkář Václav Wagner a mnoho dalších.

Nejčastěji se scházívali k rozhovorům a kávě právě v zámeckém parku u historického barokního stolu, který nechal přivézt kolem roku 1760 František Arnošt ml., hrabě z Vrtby. Právě on založil v okolí zámku první zahradu. Deska stolu je sněhově bílá. Je z bílého pískovce, zatímco noha z pískovce nafialovělého. Okolní žulová křesílka jsou z pozdější doby, nicméně jejich tvar napovídá, že je kdysi někdo připravoval pro široké krinolíny šlechtičen.

Barokní stůl, u kterého sedávaly významné osobnosti počátku 20. století

Zámecký park je přístupný celoročně a vstup je povolen i psům. Ačkoli se rozkládá na necelých 17 hektarech, vedou po jeho zákoutích cesty o celkové délce tři kilometry. Zavedou vás například k rodinnému hřbitovu Nádherných z Borutína nebo k bývalé užitkové zahradě či terasovitým záhonům, které osobně vysázela poslední majitelka zámku, Sidonie Nádherná.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.