V zoologické zahradě v Hluboké nad Vltavou si můžete užít nejen současnou, ale i pravěkou přírodu

7. listopad 2020

V těsném sousedství jihočeského pohádkového zámku Hluboká nad Vltavou se nachází zoologická zahrada. Na sklonku první republiky ji na pozemcích u bývalého loveckého zámku Ohrada založil Adolf Schwarzenberg. Dokončena a slavnostně otevřena pro veřejnost byla v roce 1939.

A i když okamžitě získala značnou popularitu mezi návštěvníky, samotný zakladatel si ji moc neužil. Nejdřív musel uprchnout před nacisty, kteří mu majetek zabavili. Po válce mu obnovený stát znemožnil návrat do vlasti a nakonec speciálním zákonem znovu zabavil veškerý majetek.

Správa zoologické zahrady pak přecházela z jedné státní instituce na druhou, dokonce se na konci 60. let 20. století uvažovalo o jejím zrušení. Po vzniku České republiky byla zahrada převedena pod správu nově vzniklého Jihočeského kraje a od té doby se utěšeně rozvíjí.

Antilopa jelení v Zoologické zahradě v Hluboké nad Vltavou

V současnosti můžete v zoologické zahradě v Hluboké nad Vltavou spatřit přes tři sta druhů zvířat, od tropických mravenců po největší žijící kočkovitou šelmu tygra ussurijského. V zoo nechybí tropický pavilon Matamata, terária, plánuje se nový pavilon nočních živočichů a přestavuje sovinec. Ale to zdaleka není všechno.

„Zoologická zahrada není v současnosti jenom o zvířatech,“ říká zástupce ředitele hlubocké zoo Roman Kössl. „Třeba tady ten keř je vřesna bahenní, což je třetihorní relikt,“ ukazuje na nízkou dřevinu. Kolem vede povalový chodníček obklopený porostem, který ukazuje, jak mohl kdysi vypadat třetihorní les. „Také tu máme rozmístěné makety koster pravěkých zvířat,“ vysvětluje Roman Kössl. „Nejde o žádné dinosaury, ale o třetihorní a také čtvrtohorní zvířata. Chceme tak návštěvníkům přiblížit vývoj života na Zemi za zhruba posledních šedesát milionů let.“

V hlubocké zoo se tedy můžete projít i po zmíněné stezce třetihorním lesem. Ročně zahradu navštíví kolem čtvrt milionu návštěvníků. Konkrétní informace o akcích, otevírací době a vstupném najdete na webových stránkách https://zoohluboka.cz/.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.