Váchovi zachránili barokní špejchar v Drážkově. Jeho provoz dotují prodejem vánočních stromků

24. květen 2022

Kořeny rodu Váchů z Drážkova na Příbramsku sahají na stromu života až do roku 1658. V barokní sýpce, která vznikla přestavbou pozdně gotické tvrze, opatrují střípky historie pro další generace. Opravy a provoz špejcharu dotují prodejem vánočních stromků z farmy, kterou před časem založili.

Místo má pohnutou minulost. Původní tvrz byla patrně poškozena za třicetileté války švédskými vojsky. Na zbytcích tvrze potom na konci 17. století vyrostla barokní sýpka. František Vácha se na zdejším statku narodil v roce 1942. Zažil zde 50. léta, kdy byla sýpka vyvlastněna, i následující roky, kdy barokní stavba chátrala. Celá usedlost je dnes chráněnou kulturní památkou.

Díky nadšení Františka Váchy a celé jeho rodiny na místě vzniklo venkovské muzeum. Jeho návštěvníci si tam mohou udělat představu, jak se zde žilo před 150 lety. „Tady v tom prostoru byla původně v té gotické tvrzi kovárna,“ vysvětluje František Vácha. Nechybí zde proto kovářská dílna. Hned vedle je řada 12 historických motocyklů, které opravil zeť pana Váchy Martin Falc. Nejzajímavějším exponátem v přízemí sýpky je hasičská stříkačka z roku 1935. „Ta byla už ve šrotu, a když ji Martin uviděl, tak jsme ji vyndali a celou ji restauroval,“ popisuje osudy historického stroje František Vácha.

Na hasičské stříkačce z roku 1935 jezdil František Vácha už jako kluk

Po dřevěných schodech mohou návštěvníci vystoupat do venkovské světnice. Vystavené kolovrátky, kafemlýnky, nábytek, dobové oděvy i nádobí kdysi používaly rodiny v okolí Drážkova. Řadu exponátů totiž věnovali panu Váchovi sousedé. „Vzal jsem traktor a jel po vesnici a sbíral jsem věci. Neumíte si představit, jak to bylo krásný,“ usmívá se pan Vácha a připomíná, že nikdo si za historické exponáty nevzal ani korunu.

Díky muzeu a galerii ve třetím podlaží se podařilo vdechnout barokní sýpce nový život. Dnes osmdesátiletý František Vácha má stále dost energie na to, aby sám po muzeu zájemce provedl a převyprávěl jim historii statku. S provozem mu hodně pomáhá jeho syn Pavel. „Pro všechny generace, který tady byly, i ty budoucí, je to obrovský závazek,“ říká. Už teď je jisté, že současná generace Váchů po sobě potomkům zanechá v Drážkově výraznou stopu.

Spustit audio