Václav Budovec z Budova se 7. listopadu vrátí po 71 letech na Masarykovo náměstí v Mnichově Hradišti

26. říjen 2021 15:00, aktualizováno

Na Masarykovo náměstí v Mnichově Hradišti se po 71 letech vrátí socha Václava Budovce z Budova. Dílo zobrazující někdejšího majitele tamního panství, kterého v roce 1621 v Praze popravil kat Jan Mydlář, právě opravují restaurátoři.

Václav Budovec z Budova byl významný šlechtic ze starobylého českého rodu. Vykonával vysoké funkce u panovnického dvora a byl známý také jako jeden z účastníků stavovského povstání. Kvůli tomu byl 21. června 1621 na Staroměstském náměstí na příkaz císaře Ferdinanda II. popraven.

S manželkou Annou Zákupskou vlastnil Václav Budovec panství v Mnichově Hradišti. Před 83 lety mu zde místní Sbor pro postavení pomníku Václavu Budovci z Budova v Mnichově Hradišti nechal postavit na Masarykově náměstí pomník. V polovině minulého století se ale feudál popravený katem Janem Mydlářem znelíbil zástupcům tehdejšího režimu. Z náměstí nechali pomník převézt k tamnímu zámku, kde postupně chátral.

Oprava sochy Václava Budovce z Budova

Nyní se majestátní socha, která i s podstavcem měří 4,5 metru, opravuje v ateliéru v Běštíně a brzy se vrátí na své původní místo.

„Socha se zbavuje nečistot, měděnky a krust, které jsou hlavně v zakrytých částech a v záhybech poměrně silné. Je proto potřeba mechanicky odstranit a ztenčit jejich vrstvu,“ vysvětluje jeden z restaurátorů sochař Ondřej Šumbera.

Upraven bude i její povrch, doplňuje kolegu restaurátor Karel Štojdl. „Na sochu ještě přijde několik vrstev včelího vosku. Závěrečná vrstva se většinou dělá voskem s příměsí karnaubského vosku, který je tvrdší. Vosk povrch mírně ztmaví.“

Na návrat sochy Václava Budovce z Budova na Masarykovo náměstí po 71 letech se těší také starosta Mnichova Hradiště Ondřej Lochman ze Starostů a nezávislých. Prozrazuje, že se tak stane v neděli 7. listopadu.

autoři: Radek Duchoň , JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio