Václav Krejčík: Jak rychle člověk dýchá, tak rychle stárne

14. říjen 2013

S instruktorem jógy Václavem Krejčíkem jsme mluvili o tom, jak může jóga prospívat zdraví.

Povídali jsme si o tom, jak může působit cvičení jógy na zdraví těla i duše člověka. Probírali jsme, kdo může jógu cvičit a jak si vybrat správného instruktora.

Jóga vznikla ve starověké Indii zhruba před čtyřmi tisíci lety. V sanskrtu znamená slovo jóga sjednocení nebo spojení. Tradiční jogínský způsob života stojí na pěti pilířích. Jde o relaxaci, tělesný pohyb, dýchání, stravu a myšlení i meditaci.

Důležité je najít životní rovnováhu

Václav Krejčík předcvičuje

Odborníci na jógu říkají, že se nemusíte uchýlit do horského kláštera, abyste žili podle jogínských zásad. Nejjednodušší trik, jak je zavést doma, je přehodnotit konzumní přístup k životu a uvést vlastní priority do rovnováhy.

Tělesný pohyb není jen cvičení, kterému se věnujete v kurzu jógy. Svaly a klouby jsme dostali do vínku proto, aby se každodenně používaly. Člověk potřebuje aktivní odpočinek. Skvělé je například zahradničení, procházky nebo tanec.

Také je důležité najít si životní styl, který dodává potravu tělu i duši. Mezi to například patří trávení volných chvil s lidmi, které máme rádi, a na místech, které nás povznášejí a inspirují.

Zdroj informací: 15 minut jógy denně (Luise Grimeová)

Spustit audio