Václav Vydra: Koně jsou od přírody připraveni na všechno, i na zimu

7. prosinec 2019

Navštívili jsme statek Malčany, takzvanou aktivní stáj, kde si koně sami určují svůj denní režim. Mají možnost chovat se podobně, jako by se chovali ve stádu ve volné přírodě. Jak tady koně připravují na zimu, vysvětlil herec a chovatel koní Václav Vydra.

„Pro koně je zima daleko menší problém, než horko. Větší potíže mají s chlazením, než s topením. Teploty kolem nuly nebo lehce pod nulou jim nevadí. Ony nejsou problém ani teploty hluboko pod nulou, koně se s nimi dokážou bez problémů vyrovnat, ale potřebují mít možnost žít v přírodě. Od jara do jara a od rána do rána. Pokud jim nenarušíme jejich termoregulaci umělými zásahy, jako je zavírání do stáje nebo dekování, koně se velice dobře připraví na to, co bude následovat,“ říká Václav Vydra.

A co specifika zimního krmení? „Kůň by měl žrát kontinuálně v průběhu celého dne,“ prozrazuje Vydra, „po menších dávkách, ale pořád. V zimě krmíme stejně jako ve zbytku roku. Koně mají celodenně k dispozici seno, které je v sítích. Kůň potřebuje potravu rozmělnit, a tím, že ji vytahuje po menších dávkách, potravu lépe rozkouše a stráví.“

Statek Malčany

A má o zábavu postaráno, jak vidíme. Koně tady v Malčanech mají k dispozici také pamlsky (v podobě ovsa ve speciálním zařízení, kterým kůň projde a které pozná, zda má na pamlsek zrovna nárok), minerály a vodu v nezamrzajících napáječkách. Ta je v zimě hodně důležitá. „Vzhledem k tomu, že voda není pro koně zásadní motivací, je potřeba ji mít dostoupnou,“ popisuje Václav Vydra. „Navíc, když v zimě kůň žere více sena a méně trávy, potřebuje také více vody,“ doplňuje.

Koně mají volnost pohybu, právě si vyšli na pastviny, půjdeme se za nimi podívat. „Pokud chtějí být na louce, jsou na louce,“ ukazuje tím směrem Vydra, „pokud ne, jsou v otevřené a volně průchozí stáji, u stáje, seníků, případně absolvují pravidelné ‚kolečko‘ za pamlskem.“

Václav Vydra u koní

Václava Vydru na každém kroku doprovázejí jeho dva psi. Má je už rok, jsou z útulku, a stejně jako koně, i oni si určují svůj režim. „Ale jak vidíte, většinou se drží tam, kde jsem já,“ směje se herec a chovatel. Ale zpátky ke koním. Měli bychom je, podle vašeho názoru, tedy nějak připravovat na zimu?

„Pokud koně žijí venku, mají volnost pohybu, jsou k pohybu motivovaní, mají dostatek žrádla a vody, tak je není třeba nijak připravovat na zimu. Na zimu se musíme připravit my, aby nám nezamrzly napáječky, abychom na statek dopravili seno… A koně? Koně jsou v podstatě od přírody připraveni na všechno. Ale musíme jim k tomu dát prostor a příležitost,“ ukončuje.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.