Vakcíny pro Středočeský kraj jsou v ČR, zamíří do Benešova

29. prosinec 2020, aktualizováno

Vakcíny proti covidu pro Středočeský kraj mají být podle krajského radního pro zdravotnictví Pavla Pavlíka (ODS) ještě dnes doručeny do benešovské nemocnice. "Ve čtvrtek začneme očkovat v Benešově," řekl dnes radní Českému rozhlasu.

Termín doručení vakcíny se několikrát změnil, podle dřívějších informací bylo doručení plánované na úterý, následovala změna na čtvrtek, nakonec by očkovací látka měla být v Benešově dnes později odpoledne.

Následovat ještě bude rozvoz do dalších krajských nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi, Kolíně a v Příbrami. Konkrétní termín zahájení očkování v těchto zařízeních ještě není určen, záležet bude na logistice.

Spolu s příštími dodávkami vakcín, které mají být během ledna už pravidelné, se v regionu do očkování zapojí i další zdravotnická zařízení.

Vakcínu dostanou jako první zdravotníci z oddělení, kde jsou pacienti s koronavirem, z urgentních příjmů, jednotek intenzivní péče a také zdravotníci záchranné služby.

Ministerstvo zdravotnictví původně s dodávkou vakcín počítalo až v lednu, vedení kraje s tím ale nesouhlasilo a dohodlo posunutí termínu. Od 7. ledna by měly následovat pravidelné dodávky vakcín.

zdroj: ČRo Region; ČTK
Spustit audio