Valdštejnskou lodžii u Jičína obestírá tajemství. Baroknímu areálu se říká Místo zapomenutých snů

7. leden 2021

V Královéhradeckém kraji se můžete setkat s památkou opředenou tajemstvím. Našli byste ji ve velkoryse pojatém barokním areálu Valdštejnských staveb v Sedličkách u Jičína. Na místě, kterému se v novodobé historii přezdívá Místo zapomenutých snů.

Z Jičína vede do Sedliček dva kilometry dlouhá čtyřřadá lipová alej až k dřevěné bráně Čestného dvora Valdštejnské lodžie. Je to unikátní raně barokní památka, kterou nechal vévoda Albrecht z Valdštejna vystavět po italském vzoru. Pozoruhodná je hlavně mohutnými arkádami s velkolepou terasou.

Areál lodžie, nebo spíše letohrádku či sally tereny, a spolu s ním netradiční lipové stromořadí představují součást rozsáhlé Valdštejnovy barokně komponované krajiny v Českém ráji mezi Jičínem a Valdicemi.

Čestný dvůr Valdštejnské lodžie je nejen součástí prohlídkového okruhu, ale i pohostinným místem

Na stavbě se podíleli architekti Andrea Spezza a Nicollo Sebregondi v letech 1627 až 1632. Kromě letohrádku bylo součástí areálu hospodářské a obslužné zázemí v podobě čestného dvora a zahrada s oborou. V lodžii se šlechtická společnost měla bavit, naslouchat hudbě a zároveň vnímat průhledy do okolní rozsáhlé parkové kompozice s vzácnými rostlinami, s kašnou, vodní plochou a grottou (umělou jeskyní).

Valdštejnský areál měl být pýchou komponované krajiny, ale předčasná násilná vévodova smrt v Chebu zastavila dokončení okázalého snu. Dodnes tak památku obestírá tajemství a nezodpovězené otázky, které souvisejí s původním významem a posláním stavby. Proto je zároveň Místem zapomenutých snů. A s tím koresponduje i její současné využívání.

Letohrádek s mimořádnou atmosférou

Při návštěvě barokního areálu v Sedličkách nečekejte klasickou prohlídku úhledných prostor s obrazy, vycpanými zvířaty a dobovým nábytkem a vzorově upravený park s umetenými cestičkami. O to víc vás překvapí atmosféra místa a jeho mimořádnost.

V horním parteru zahrady, které se říká Libosad, se pozdravíte s poustevníkem, který činí pokání v grottě. O něco níž se projdete květnatou loukou a štěpnicí směrem k Valdštejnské oboře. V ní pak můžete s pomocí hledačky (questu) objevit tajné místo. Ve sklepení pod letohrádkem si užijete tajemnou rébusovou hru na motivy Albrechta z Valdštejna.

Ve vnitřních prostorách letohrádku s průhledem do Čestného dvora

Areál s interaktivní expozicí je v otevírací době volně přístupný i bez průvodce. I když na druhou stranu, se zdejšími netradičními průvodci je poznávání nevšedním zážitkem. Do Libosadu a dalších částí původního parku, stejně jako na terasu lodžie se dostanete kdykoliv.

Oživení historické památky zprostředkovává v posledních letech neobvyklými cestami nezisková organizace Valdštejnské imaginárium. Vzniklo tak kulturně-komunitní centrum s živým uměním a s originálními rodinnými hravými a tvůrčími příležitostmi po celý rok.

Valdštejnská lodžie je výjimečná i sama o sobě. Přinejmenším ve střední Evropě neexistuje žádná podobná samostatně stojící památka. Přitom je pro turisty snadno dostupná. Z Jičína se dá k baroknímu areálu přijít pěšky příjemnou, zhruba dvacetiminutovou procházkou lipovým stromořadím. Stejně tak je tato cesta vhodná pro cyklisty. Dá se tam ale přijet i autem a zaparkovat za lodžií a Libosadem u železniční zastávky Valdice. Kromě vlakového se nabízí i autobusové spojení. I tato zastávka je jen pár desítek metrů od vstupu do Čestného dvora.

Spustit audio