Válečný hrdina František Moravec se po více než 70 letech vrátil do Čáslavi. Jeho ostatky dopravil vojenský speciál

26. duben 2022 17:45

Legionář, autor plánu na odstranění Reinharda Heydricha a vlastenec celým srdcem, generál František Moravec se po 74 letech vrátil domů. Jeho ostatky do Česka ze Spojených států dopravil vojenský speciál. Byl pohřben v rodné Čáslavi. Na poslední cestě ho doprovodili i jeho potomci.

Nedlouho před 80. výročím atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha se dnes do Česka posmrtně vrátil brigádní generál František Moravec, označovaný za autora tohoto plánu. Urnu s popelem někdejšího velitele československé rozvědky přepravil ze Spojených států vojenský speciál a vojáci čestné stráže ji za účasti veřejnosti, politiků, zástupců armády i Moravcovy rodiny uložili v kolumbáriu na čáslavském hřbitově.

Jan Beroun vyzvedává hlavně Moravcovu roli v londýnském válečném exilu při plánování úspěšného atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, takzvaného „řezníka z Prahy“ a jednoho z nejvýše postavených nacistů

Letadlo z vojenského letiště ve Washingtonu odstartovalo hodinu po půlnoci středoevropského letního času. Na jeho palubě byla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a členové delegace včetně ředitele Vojenského zpravodajství Jana Berouna nebo ředitele Vojenského historického ústavu Aleše Knížka. Armádní stroj do Česka přepravil i příbuzné generála Moravce včetně jeho vnučky Anity Moravcové Gardové a vnuka Alana Moravce Garda. Další příbuzní žijí v Česku.

Vojenský speciál od českých hranic doprovodily dva stíhací letouny Gripen. Na letišti v Čáslavi stroj přistál chvíli po 09:40. Voják čestné stráže vynesl urnu s ostatky, následovala pietní ceremonie u velitelství základny a projevy představitelů státu a města i Moravcovy rodiny.

Čtěte také

"Náš dědeček miloval Československo – zemi, kde se narodil. Miloval také Spojené státy – zemi, která se mu stala domovem, když musel opustit svoji vlast. Ale nejvíc miloval myšlenku, že jeho národ chce mít a jednou bude mít svobodu. Jeho dnešní návrat dokazuje, že měl pravdu," uvedla ve svém projevu vnučka Anita Moravcová Gardová poté, co dozněly státní hymny obou zemí, které se pro jejího dědečka staly domovem – americká a česká.

Ukládání ostatků na čáslavském hřbitově provázely před polednem salvy čestné stráže a modlitba. Pietního shromáždění se zúčastnily desítky lidí, mezi nimiž nechyběli ani členové Moravcovy rodiny žijící v Česku.

Moravcova vnoučata Alan a Anita Moravec Gard

"Neodešel, protože by chtěl, ale protože musel. A my jsme šťastní, že jsme ho mohli přivézt zpátky domů. Bylo to pro něj velice těžké. Zlomilo mu to srdce. Ale zároveň to nevzdal. Miloval Čáslav a celé Československo. Ale všichni vědí, že tady nemohl zůstat a bojovat, protože by ho zabili. Tak šel tam, kde bojovat mohl. A bojovat nepřestal," sdělila  na slavnostním pietním aku Anita Moravcová Gardová.

autoři: Lucie Korcová , JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio