Valná hromada vodáren dostala přednost před očkováním. Nymburské centrum proti covidu museli zdravotníci vyklidit

2. červen 2021 19:25

Očkovací centrum proti koronaviru v Nymburce musí ve čtvrtek zdravotníci vyklidit. Místo nich Obecní dům zaberou členové valné hromady nymburských vodáren a kanalizací. Stovky pacientů si mají na vakcínu dojít v náhradním termínu, většinou v sobotu. Na problém upozornil Nymburský deník.

Termín očkování proti covidu na 3. června zdravotníci nymburského očkovacího centra koncem minulého týdne pacientům zrušili. Prostory Obecního domu, kde denně zvládnou naočkovat zhruba 500 lidí, si totiž pronajala společnost Vodovody a kanalizace Nymburk pro zasedání desítek členů valné hromady.

"Přišlo mi koncem minulého týdne, že z technických důvodů je ten termín změněn. Mně konkrétně na sobotu. Nehodí se mi toho pátého, potřeboval bych to přehodit," říká jeden z objednaných pacientů Lukáš Trejbal, který měl dostat druhou dávku vakcíny. 

Svoje plány museli zrušit i zdravotníci. "Náhradní sobotní termín není problém jen pro ně (pacienty - pozn. red.), ale i pro očkující lékaře," říká jeden z nich Tomáš Omáčka.

Petera prostory objednával v dubnu

Technickými důvody je přitom myšleno to, že si Obecní dům v Nymburce na 3. června pronajala společnost Vodárny a kanalizace Nymburk, která tu pořádá valnou hromadu pro zhruba šedesát lidí. Její předseda představenstva a bývalý hejtman za ČSSD Miloš Petera tvrdí, že jinde místo pro tolik lidí nebylo. "Hledali jsme prostor, kde bude moct vedle sebe sedět šedesát lidí v nějakejch vzdálenostech od sebe. Nabízelo se Sportovní centrum, které jsme zkoušeli, ale tam je zrovna valná hromada fotbalového svazu," vysvětluje Petera a dodává, že objednávku za VaK Nymburk dával už koncem dubna.

 "To, co jsem si zjišťoval za informace, tak na ten čtvrtek byli pozvaní jenom lidé, kteří měli druhou vakcínu a ti budou přeobjednáni na sobotu, takže si myslím, že k tomu zásadnímu nenaočkování v této chvíli nedochází," říká Miloš Petera.

Informace si předali na chodbě

Obecní dům provozuje město prostřednictvím nymburského Kulturního centra. Jeho ředitel Ladislav Langr tvrdí, že na tuto akci zástupce očkovacího centra včas upozornili. "Naše paní, která má na starosti Obecní dům, se na chodbě potkala s koordinátorem, který byl informován s tím, že to bere na vědomí. Podle ní si patrně popletli červen a červenec a tím pádem nedali asi včas vědět všem lidem, kteří měli na to očkování přijít," vysvětluje ředitel Langr.

Podle jednatelky nemocnice Nely Gvoždiakové, která očkovací centrum provozuje, všichni, kteří měli být očkováni v tomto týdnu, svou vakcínu dostanou.

Spustit audio