Vánoce po italsku miluje režisérka Jitka Němcová, ochutnala s námi jehněčí s kaštany

Těsně před vánocemi jsme si dali sraz s režisérkou Jitkou Němcovou v italské restauraci Aromi v Praze. Užili jsme si stůl plný vánočních dobrot od šéfkuchaře Petra Špejzla. Jitka prožila vánoce v Římě jako studentka a od té doby miluje Itálii. Chutnalo ji i jehněčí v preclíkové krustě s restovanou zeleninou a kaštany.

Jehněčí karé se zeleninou a kaštany

Na 4 porce:

1 kg jehněčího masa – hřebínku

200 g grissin (grissiny = italské preclíky)

100 g pistácií

3 bílky

3 snítky čerstvé máty

100 g másla

50 ml olivového oleje

8 růžiček brokolice

8 růžiček květáku

200 g loupaných jedlých kaštanů

4 menší mrkve

sůl

pepř

2 snítky tymiánu

čerstvá petrželka

Postup:

Maso nejdříve odblaníme, necháme vcelku a z obou stran ochutíme solí a pepřem. Maso děláme vcelku, abychom v něm udrželi více šťávy. Na pánev dáme olivový olej, opečeme ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Opečeme ho do hněda, čím více opečeme, tím je výraznější chuť. Pak maso dáme do pekáčku a propečeme 7 minut v troubě při 200 °C. Maso po té vyndáme a necháme ho 15 minut odpočívat, aby se uvolnilo.

Když maso odpočívá, rozdrtíme grissiny, pistácie a nasekáme čerstvou mátu. Maso pak namočíme v bílkách, obalíme ve směsi a na dvě minuty dáme zapéct do trouby.

Zeleninu (dle chuti) spaříme a dohromady opečeme na pánvi na olivovém oleji, posolíme, přidáme čerstvou petržel.

Podáváme v jedné míse a hosté si nabírají své porce na talíře až na stole.

Petr Špejzl

Po dokončení gastronomického vzdělání odstartoval svou kariéru v Česku jako sous chef. Dále následovala v Petrově životě zkušenost s prací v zahraničí, kdy celkem pět let vedl kuchyně hned několika podniků v Irsku. Od roku 2010 po boku michelinského kuchaře Andrea Accordiho pracoval v pražském hotelu Four Seasons.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.