Vánočně laděný Hrnčířský dvůr ve Zvířeticích vystavuje 180 betlémů i pokojíky pro panenky

18. prosinec 2022 07:37

Vánoční výstavu v kreativním centru Hrnčířského dvora ve Zvířeticích na Mladoboleslavsku zdobí netradiční dekorace, návštěvníky pohladí vůně řezaných květin a zrak potěší 180 betlémů z různých materiálů. Prohlédnout si mohou i staré pokojíky pro panenky. 

Výstavu, na které nechybí ani ukázky řemesel a rukodělných dovedností, připravuje Michal Kořínek. „Lidé sem jezdí ze Slovenska, Polska, Maďarska, dokonce z Francie.“ Příprava výstavy včetně výroby dekorací mu trvá přibližně 6 týdnů. „Pracuju od rána do večera,“ říká. Letos návštěvníky okouzlily například dekorace z divoce rostoucího plaménku. „Zastavují mě a ptají se, zda bych jim po výstavě dekorace mohl věnovat, že by si jimi chtěli vyzdobit byt.“

Velká část ze 180 vystavených betlémů pochází ze sbírky Michala Kořínka. Jeden dokonce sám vyrobil. „Už to bude 40 let. Je vyrobený z chorošů.“ Jsou tu betlémy porcelánové, drátované, keramické, ze skla, z papíru, z plstěné vlny, textilní. Nebo betlém s figurami v podobě místních obyvatel.

Letos tu vystavují také dětské pokojíčky pro panenky, nejstarším je 100 let. „Ty jsou půjčené od paní Soni Kočové, která je sbírá. Také od lidí z vesnice. Když se dozvěděli, že je budu vystavovat, našli doma ty své.“

Hvězdníky, lilie nebo hyacinty výstavu krásně provoní. Michal Kořínek je mění každých 6 dnů za čerstvé. Je tu také 13 živých stromečků s různými ozdobami, historickými nebo bílými háčkovanými.

Na vánoční výstavě se střídají řemeslníci, tkají na stavu, paličkují, drátkují, vyrábějí dřevěné šperky, skleněné figurky, vizovické pečivo, korálkové ozdoby, tvoří z kukuřičného šustí, z orobince.

Návštěvníky překvapí, že historii Hrnčířského dvora ve Zvířeticích lze dohledat až do středověku a vždy byla spojena s historií Zvířetického panství. Nedaleká zřícenina hradu Zvířetice i současný Hrnčířský dvůr patřily vždy Pánům ze Zvířetic.

Roku 1996 se stali majiteli usedlosti Petr Čáslavský a Michal Kořínek. Pustili se do rekonstrukce, do výroby keramiky a působí tady už 26 let. Ve vesnické usedlosti s hrnčířskou dílnou, kreativním centrem, které pořádá různá setkání nebo workshopy, s cukrárnou nebo ubytováním pro turisty, je také prodejna místní keramiky a keramiky dalších autorů z celé republiky.

Vánoční výstava na Hrnčířském dvoře ve Zvířeticích zve k návštěvě až do 6. ledna 2023. Do pátku 23.12. od 10 do 17 hodin, 24. a 25.12. bude zavřeno, a od 26.12. můžete přijít nebo přijet denně od 13 do 17 hodin.

Spustit audio