Vánočně naladěný areál kláštera v Sázavě je otevřený i v zimě. V galerii uvidíte koflík sv. Prokopa, který mění vodu na víno

23. prosinec 2021 10:00

Řada památek přes zimu odpočívá, o areálu Svatého Prokopa v Sázavě to ale neplatí. Komplex je po celkové rekonstrukci a tak zůstává otevřený celou zimu, aby si ho lidé mohli prohlédnout. Komentovaná prohlídka vás zavede do kostela, gelerie i krypty. Nechybí samozřejmě vánoční ladění.

V kostele je vystavený betlém, Sázavské jesličky, jsou tam i nazdobené vánoční stromečky. „Už jsme připravení na Vánoce,“ říká farář Radim Cigánek.

 V kostele zaznějí i nově opravené barokní varhany. Překvapením je i Galerie sv. Prokopa. „Je tu vystavený i tzv. koflík svatého Prokopa, což připomíná legendu, že prý kníže Oldřich na lovu potkal svatého Prokopa, ten mu podal vodu a ta se zázračně proměnila ve víno,“ prozradil farář.

Třetí nejstarší mužský klášter v Čechách se nachází v místě, kde se na začátku 11. století v jeskyni nad řekou Sázavou usadil poustevník jménem Prokop. Časem kolem sebe shromáždil komunitu poustevníků, která se kolem roku 1032 díky přemyslovským knížatům Oldřichovi a jeho  synovi Břetislavovi proměnila v benediktinský klášter.

autoři: Věra Hájková , Von
Spustit audio