Vánoční dort cukrářky Hany Šemíkové je božským svátečním dezertem
Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal se vydali do pražského pekařství Simply Good, které si před lety otevřela nadšená cukrářka Hana Šemíková. Před Vánocemi naučila moderátory péct vánoční dort s bílou polevou.
Vánoční dort
- 400 g oloupaných, nahrubo nastrouhaných, jablek
- 150 ml slunečnicového oleje
- 250 g jemného přírodního třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr s pravou vanilkou
- 1 lžíce tekutého světlého medu
- špetka muškátového oříšku
- špetka skořice
- 3 vejce
- 70 g spařených rozinek
- 70 g nahrubo sekaných vlašských ořechů
- 70 g nahrubo nasekaných lískových oříšků
- 270 g hladké mouky
- 1 kypřící prášek do perníku
- 1 lžíce kakaa
Do velké mísy vložíme nastrouhaná jablka, přisypeme třtinový a vanilkový cukr, muškátový oříšek a skořici. Dobře promícháme a necháme deset minut odstát, aby se chutě propojily.
Následně přidáváme vejce, olej, med, rozinky, ořechy, oříšky. Dobře promícháme.
V menší misce si smícháme mouku, kypřící prášek do perníku a kakao. Směs poté prosejeme do velké mísy. Dort bude díky tomu nadýchanější. Všechny suroviny lehce promícháme.
Dortovou formu o průměru 24 cm vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Do takto připravené formy dáme těsto a uhladíme. Pečeme minimálně 60 minut v rozehřáté troubě na 175 stupňů. Upečený dort poznáme podle toho, že nebude mít uprostřed prohlubeň, protože jde o místo, které se nejhůře propéká.
Upečený korpus necháme čtyři hodiny vychladnout, než ho přelijeme citronovou polevou.
Citronová poleva
- 280 g moučkového cukru
- 70 ml citronové šťávy (přibližně ze 2,5 citronu)
- 30 g rozpuštěného másla
- 30 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
V misce smícháme moučkový cukr s citronovou šťávou. Přilejeme rozpuštěné máslo a opět promícháme. Výsledná konzistence by neměla být příliš tekutá, protože jinak by nám poleva stekla z dortu. Zhuštění polevy docílíme dosypáním moučkového cukru.
Výsledná poleva by měla být bílá, nikoli průhledná. Polijeme jí dort a po zatuhnutí dozdobíme nasekanými vlašskými ořechy.
Hana Šemíková
Pochází z Moravy. Otevřením pekařství Simply Good si splnila svůj sen. Vždy totiž ráda pekla a říkala si, že by se tím chtěla jednou živit. Má ráda tradiční české pečivo, miluje vůni malinových muffinů s bílou čokoládou a kynutých koláčků. Z běžných jídel se jí zamlouvají třeba špagety s rajčatovou omáčkou nebo domácí bagetka s pečenou slaninou a karamelizovanou cibulkou. Ve volném čase ráda odpočívá od pečení, například s knížkou v ruce nebo nedělá vůbec nic. Je usměvavá a nadšená.