Vánoční hvězdu si v září dejte do skříně

11. září 2020

Aby vám na svátky krásně kvetly, měli byste v září vánočním hvězdám nebo chryzantémám uměle zkracovat den. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Mnoha z nás se už stalo, že chryzantémy nebo vánoční hvězdy, které si schovali od loňska, v dalším roce na Vánoce nevykvetly. Na květ nasadily později nebo vůbec. Zahradníci profesionálové totiž tyto rostliny ke kvetení připravují zatemňováním. Třeba už koncem srpna či v září odpoledne zatahují žaluzie nebo temné plachty nad porosty jmenovaných rostlin. A roztahují je až ráno. Umělé zkracování dne přibližuje kvetení.

Chryzantémy i vánoční hvězdy reagují při nasazování poupat na délku dne. Nevykvetou dříve, dokud po dobu 8 až 10 týdnů nepobývají ve tmě přibližně od páté hodiny odpolední.

Doma můžeme rostliny schovávat do sklepa nebo do skříně. Rostliny ponechané na chodbě nebo v místnostech, kde se svítí třeba v průběhu večera, noci (i když jen na chvilku), nemusí kvést vůbec. Nebo i mnohem později, než je běžné. I krátký osvit svítidlem určité vlnové délky zruší účinek předchozí tmy.

To se také využívá v zahradnické praxi. Odrůdy, které kvetou normálně v listopadu, lze uměle udržet nekvetoucí třeba až do ledna. Stačí jim v době stmívání určitý počet hodin přisvětlovat.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.