Vánoční hvězdu vybírejte podle vzhledu kvítků uprostřed barevných listenů

7. prosinec 2018

Červené, ale taky smetanové, nažloutlé nebo růžové vánoční hvězdy přitahují v obchodech náš zrak. Říkáme si: mám nebo nemám ji koupit už dnes? Vydrží do Štědrého dne, aby ozdobila vánoční stůl? Budete-li dobře vybírat, domů ji přepravíte jako v peřince, pozvolna ji připravíte na přechod do tepla a nezapomenete jí dodat sílu v podobě živin, vydrží. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

 

 

 „Ano, budeme nakupovat pokojové květiny na Vánoce. A raději už teď, aby si doma zvykly. V obchodě bychom si měli nabízené zboží pořádně prohlédnout. Pokud nakupujeme v místě, kde se zboží ‚točí‘, nemusíme mít velké obavy. Ale tam, kde zůstávají květiny v obchůdku delší dobu, měli bychom je prozkoumat zblízka.

Vánoční hvězda má mít malé žluto-červené kvítky na vrcholku červených nebo jinak barevných listenů v dobré kondici. To poznáte, zda jsou svěží. Brambořík by měl mít zase uprostřed nová poupata.

Nakupujeme v den, kdy nemrzne, vezmeme s sebou velkoformátové noviny nebo letáky, a rostlinu pořádně zabalíme. Už v obchodě asi nějaký obal dostane, ale my přidáme ještě dvě tři vrstvy, pro jistotu. Honem do auta, anebo, pokud jdeme pěšky, nikde se zbytečně nezdržovat. Doma nechte rostlinu ještě asi 2 až 3 hodiny zabalenou. Pak ji rozbalte a umístěte do chladné místnosti (ideálně 15 až 18 stupňů). Tam bude na ‚zvykání‘ aspoň týden. Trochu se přizpůsobí nové situaci: nižší vlhkosti vzduchu. Zpevní povrch listů, zmenší odpar. Pak už ji můžeme přesunout do míst teplejších, ale spíše jen na den. Na noc ji vracíme do chladna. Za dva, tři týdny už by rostlina mohla být na světlém místě s teplotami okolo 20 °C. Nejlépe se s přesunem z obchodu na nové místo vyrovnává orchidej (phalaenopsis).

První, co se u vánoční hvězdy nebo bramboříku mění, jsou nejstarší listy. Pěstitelé rostliny nehnojí pro nás, ale pro dobu pěstování (a pobyt v obchodě). Květiny si z místa, kde narůstaly, nesou zásobu hnojiv v sobě, možná trochu v půdě, tak na týden. Po této době se pohyblivé živiny přesouvají z nejstarších listů do těch přirůstajících, nejmladších, do tvořících se květů (u bramboříků). Tedy nezapomeňte rostliny doma vyživovat, hnojivem na kvetoucí rostliny.“

Spustit audio