Vánoční rybí polévce podle rodinného receptu propadla Vilma Cibulková

Tradiční jídla si žádají tradiční recepty. Osvědčený postup na vánoční rybí polévku z kapřích hlav a mlíčí prozradil šéfkuchař pražské restaurace Bella Vista Tomáš Turek. Recept na silnou polévku s minimálním zahuštěním má od své babičky. Vynikající chuť ozbrojila i Naďu Konvalinkovou, Patrika Rozehnala a herečku Vilmu Cibulkovou.

Vánoční rybí polévka

Ingredience
  • 3 hlavy kapra zbaveného žáber a očí, podélně rozkrojené na 2 poloviny
  • 400 g jiker a mlíčí
  • 2 nebo 3 mrkve – podle velikosti
  • 1 kořenovou petržel
  • ¼ bulvy celeru
  • 250 g másla
  • 70 g dětské krupičky nebo krupice
  • 50 g petrželky - natě
  • muškátový květ
  • sůl
  • 5 rohlíků nebo housek (bez makového nebo kmínového posypu) nakrájené na kostičky
  •  

Postup:

Hlavy dáme vařit do mírně osolené vody na půl hodiny. Vnitřnosti dáme vařit do mírně osolené vody (do jiného hrnce) pouze na čtvrt hodiny.

Kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle a do dalšího hrnce dáme asi 40 g másla, na kterém orestujeme kořenovou zeleninu a zalijeme ji trochou vody.

Rozpustíme máslo, dáme na mírný oheň a opečeme na něm housku nebo rohlíky nakrájené na kostky až dozlatova

Ve čtvrtém kastrůlku na 50 g másla lehce opečeme krupici. Připravíme si tak hrubší jíšku, která později poslouží k zahuštění polévky.

V pátém kastrolu rozpustíme zbylé máslo, dáme na mírný oheň a opečeme na něm housku nebo rohlíky nakrájené na kostky až dozlatova. Tuto práci děláme dlouho a na malém ohni, aby se tak všechno máslo vsáklo a houstičky opražily.

Až povaříme vnitřnosti, nalijeme je do hrnce s orestovanou zeleninou a pak scedíme do hrnce i vývar z hlav. Z hlav obereme všechno maso a dáme do hrnce, který přivedeme k varu.

Do hotové jíšky přidáme trochu vody a přes cedník ji podle potřeby propasírujeme do hrnce s polévkou. Polévku chvíli provaříme a dochutíme muškátovým květem, případně dosolíme.

Tomáš Turek vysvětluje správný postup na polévku

Houstička by měla být již osmažená, a tak ji stáhneme z ohně. Do polévky dáme úplně na konec nasekanou petrželku. Houstičku dáme do misky se lžící na stůl, aby si každý mohl průběžně dosypávat. Nakonec servírujeme polévku.

Tomáš Turek

Láskou k jídlu a vaření zahořel v pubertě, když se rozhodovalo, co bude dělat. Vaří rád českou kuchyni, miluje staré osvědčené recepty a nerad ty původní šidí nebo předělává. Nejcennější radu do kuchařského života prý dostal od majitele sítě Ambiente Tomáše Karpíška: Nikdy neříkej, že něco nejde, ale udělej všechno, aby to šlo. Kuchařina je podle něj sice náročná, stresová, ale má ji rád.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.