Vánoční stromky mohou dostat druhou šanci, poslouží jako opora v zahradě

16. prosinec 2022

Borovičku, smrček nebo jedli? Ať vyberete kterýkoliv vánoční stromek, před přesunem na místo určení ho nechte v chladnu a postupně ho aklimatizujte. Po svátcích ho můžete zbavit větví a použít jako oporu v zahradě. Nebo místo stromku, který by po použití skončil u kontejneru, pořiďte ten v květináči. A na jaře ho vysaďte do zahrady. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Vánoční stromky v květináči jsou tak trochu módou. Stromky, nachystané k zimnímu spánku, zmateme tím, když je přeneseme do tepla. Začnou dýchat, žít, probudí se k růstu. Když je po Vánocích vystrčíme ven, mladé přírůstky zmrznou a stromek odejde.

Pokud tedy chcete mít doma na Vánoce stromek v květináči, měli byste ho, až ho pořídíte, ‚ubytovat‘ na chladném místě, kde nemrzne. A do svátečního pokoje ho přenést jen na tři dny. A pak ho vrátit do chladu. Nebo ho ozdobit a nechat v chladu a na světle, třeba v hale, na chodbě, v zimní zahradě, a do pokoje si dát jen adventní věnec, ozdobenou větev jehličnanu nebo barborky,“ doporučuje Ivan Dvořák.

Stromek by měl stát ve stojanu s vodou

Když přestane mrznout, můžete stromek z chladného místa v domě vystěhovat na zahradu a na jaře ho vysadit. Nebo i dřív, bude-li teplá zima. Teploty by se ale měly pohybovat okolo deseti stupňů nad nulou. Při vysazování do zahrady myslete na to, že sázíte strom a zjistěte si, do jaké výšky a šířky doroste.

A jak na řezaný stromek? Nejprve rada týkající se výběru vánočního stromku. Čím je strom čerstvější, tím je těžší, protože je v něm víc vody. Až stromek koupíte, do Štědrého dne ho nechte na chladném místě (balkon, terasa, sklep,…), zkraťte mu kmen o pár centimetrů a vložte ho do nádoby s vodou. I stojan, do kterého se pak vánoční stromek přesune, by měl mít nádobku na vodu. Pravidelně ji dolévejte. Do vody by měla sahat i kůra stromku, protože strom prý saje vodu pletivy pod kůrou.

A po svátcích můžete řezaný stromek zbavit větví a použít jako oporu v zahradě. Stane se užitečným pomocníkem a zároveň zůstane vzpomínkou na uplynulé Vánoce.

Další tipy si poslechněte v reportáži.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.