Vánoční stromky v květináči by po většinu svátečního času měly být v chladné a světlé místnosti

14. prosinec 2018

Pořídili jste si vánoční stromek v květináči a těšíte se, že ho po svátcích vysadíte do zahrady? Pečujte o něj tak, abyste ho nezahubili. Poradíme, který druh jehličnatého stromu je k tomuto účelu nejvhodnější, v jaké teplotě by stromek v bytě měl pobývat a kdy ho do zahrady vysadit. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

 

 

 

„Vánoční stromky v květináči jsou tak trochu módou. Stromky, nachystané k zimnímu spánku, úplně zmateme tím, když je přeneseme do tepla. Začnou dýchat, žít, probudí se k růstu. Když je po Vánocích vystrčíme zase někam ven, mladé přírůstky zmrznou a stromek odejde. Takže veškeré ‚ekosnahy‘ jsou v trapu.

Pokud tedy chcete mít na Vánoce stromek v květináči, měli byste ho, až ho pořídíte, ‚ubytovat‘ na chladném místě, kde nemrzne. A do svátečního pokoje ho přenést jen na tři sváteční dny (24. až 26.12.). A pak ho vrátit do chladu. Nebo ho ozdobit a nechat na světle, v chladu, v chladné hale, na chodbě, v zimní zahradě, a do pokoje si dát jen adventní věnec, ozdobenou větev jehličnanu nebo barborky.“

Nezapomeňte o stromek pečovat jako o každou jinou rostlinu v květináči. Když přestane mrznout, můžete stromek z chladného místa v domě vystěhovat na zahradu a na jaře ho vysadit. Nebo i dřív, bude-li teplá zima. Teploty by se ale měly pohybovat okolo deseti stupňů nad nulou. Při vysazování do zahrady myslete na to, že sázíte strom a zjistěte si, do jaké výšky a šířky doroste.

Výběr stromků v květináči je velký. Rozhodnout se můžete pro:

stříbrný smrk,

jedli,

smrk omoriku (má jemné větve, můžete na něj věšet jen drobné ozdoby),

jedli kavkazskou,

jedli korejskou.

Všechny tyto druhy lze pak vysadit do zahrady.

 

Spustit audio