Vánoční trhy dnes končí, některé dřív, než vůbec začaly. Podnikatelé doufají, že vláda zváží kompenzace

26. listopad 2021

Stánkaři a provozovatelé vánočních trhů po celé republice dnes naposledy prodávají své zboží. Od dnešních 18 hodin budou totiž trhy kvůli novému opatření proti koronaviru zakázané.

Čtěte také

„Na poslední chvíli je to krutý, krámy, hospody, ty můžou mít otevřeno, ty můžou být. Přijdu o spoustu peněz, místo tady mě stojí 200 tisíc, nákup zboží další tisíce,“ vypočítává pan Miloslav před jedním ze stánků na Náměstí Míru.

Vánoční ozdoby a další předměty má vyskládané v krabicích venku. „Zelené zboží, to se zkazí, zničí. Ozdoby a výrobky to můžu uložit. Smím prodávat do šesti, pak se uvidí, pak šmytec.“

Problémem ale není jen zboží, ale také nájem, tržby, nasmlouvaní brigádníci. Nový zákaz zaskočil i pořadatele. „Je to pro tento segment v podstatě likvidační, všechny přípravy byly hotové. Příprava trvá celý rok, ten trh stavíme čtyři dny, do toho jsou technologie zapojené, elektroinstalace, výzdoba,“ dodává smutně provozovatel trhů na Náměstí Míru Martin Valovič.

Vánoční trhy, advent (ilustrační foto)

Demontáž ale bude trvat až dva týdny. Firmy, které můžou trhy rozebrat, s termíny nepočítaly a požadavky na ně teď mají pořadatelé z celé republiky. Martin Valovič by chtěl, aby vláda zvážila kompenzace pro podnikatele: „Řadu věcí víme, že nikdo nenahradí, ale kompenzace doufám, že bude, aspoň za utopené náklady. To není nějaké omezení, to je jeden segment, který je opravdu zasažen.“

Stánkaři se ale shodují, že ani kompenzace by nepokryly ušlé zisky nebo náklady na brigádníky.

autor: Adam Bejšovec
Spustit audio