Vánoční truhlíky zkrášlí vaše okna i balkony

30. listopad 2018

Venkovní truhlíky můžeme na zimu sestavit z odolných rostlin, které přečkají zimu v exteriéru. Jsou to buxus, břečťan, jehličnany, drátovec, vřes, netřesk, hebe, některé druhy bramboříků a podobně. Aby vydržely, musíme jim poskytnout patřičnou péči.

 

Kdo si na to netroufá, může truhlíky ozdobit přírodními materiály: větvičkami jehličnanů, cesmínou, jmelím, tisem, mahonem, šiškami, bobulovinami, sušeným materiálem, například květy hortenzií, koulemi z mechu, z vrbového proutí atd. Chcete-li mít truhlíky barevné a veselé, můžete kombinovat přírodní materiály a dekorace. Vánoční ozdoby, figurky ze dřeva a podobně.

Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„U venkovních výsadeb musíme počítat s tím, že je to pro některé rostliny takzvaně konečná. Kupujeme je jen do těchto truhlíků, ne proto, aby na jaře byly přesazeny jinam. To se týká jak vřesů, tak hebe, drátovců a třeba i mrazuvzdorné barevné kapusty. Buxusy, břečťan, jehličnánky, v případě, že je budeme přes zimu zalévat, vydrží a můžeme s nimi počítat na výsadbu na jaře. Netřesky obyčejně přežívají i bez jakékoliv péče. Zalévání jim naopak může uškodit.

U větviček ze stálezelených dřevin se nemusíme bát, že odejdou, stejně tak u doplňků ze sušených rostlin. U šišek, pokud nejsou nějakým způsobem naimpregnovány proti vlhkosti, dojde ke změně. Uzavřou se, stejně jako květy tzv. slaměnek.

Barvy pro zimní truhlíky lze objevit v dostatečné škále v přírodě. Když se podíváte po barevném spektru jehličnanů a listnatých stálezelených, najdete barvy od žluté přes různé odstíny zelené, zelenomodré až k modré, šedé, stříbrné. Pěkné a trvanlivé jsou plody dřišťálů, trnek, brslenů. Dokonce můžeme doplnit výzdobu i kvetoucími větvičkami, třeba vilínem viržinským.“

Spustit audio