Varování meteorologů se vyplnilo: silný vítr kácí stromy, nejezdí vlaky, stovky domácností jsou v kraji bez proudu

30. září 2019

AKTUALIZUJEME Do Česka dorazil silný vítr. Meteorologové už nad ránem zaznamenali na Sněžce náraz o síle orkánu, konkrétně dosáhl 157 km/h. Problémy jsou kvůli větru i v našem kraji. A podle Jana Šrámka z Českého hydrometeorologického ústavu má vítr přes den dál zesilovat.

Kvůli silnému větru bylo ráno v celém Česku bez elektřiny na 14 tisíc domácností. Energetická společnost ČEZ evidovala zhruba 15 poruch na vedení vysokého napětí, na které popadaly stromy. Problémy jsou hlavně V Plzeňském kraji a ve středních Čechách. „Zasahujeme hlavně na Benešovsku a Kolínsku,“ upřesnila mluvčí společnosti ČEZ Soňa Hollingerová.

 V terénu jsou i středočeští hasiči. „Zatímco do 6. hodiny byl v našem kraji celkem klid (8 událostí), tak od té doby se s popadanými stromy doslova roztrhl pytel. Nejhorší je situace na Příbramsku a Praze-východ,“ uvedl před sedmou hodinou ráno mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

Hasiči odstraňují v kraji desítky popadaných stromů

Od dnešního rána středočeští hasiči řešili už přes 170 případů, což podle mluvčího určitě není pro dnešek kondečný údaj. Běžný průměr za 24 hodin je přitom 30 až 40 výjezdů.  

Na několika místech nejezdily kvůli spadlým stromům vlaky, nově je neprůjezdná trať Lužná u Rakovníka - Chomutov v úseku Krupá - Měcholupy. Stejnou trať zablokoval spadlý strom již ráno. Na Berounsku ráno narazil vlak do spadlého stromu, nikdo se nezranil.

Kvůli následkům silného větru se ráno v Česku ocitlo bez dodávek elektřiny asi 30.000 domácností. Nejvíc jich je právě ve středních Čechách.

Podle hasičů je nejhorší situace v kraji na Příbramsku a v okrese Praha-východ. Padající stromy působí zatím největší komplikace v dopravě. Například ve Slaném na Kladensku spadl strom na zaparkovaná auta. Podle Gabriela ale spadly stromy také do elektrického vedení či na chaty.

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Platná je pro celé území republiky do dnešních 20:00.

Ve Staré Huti  na Příbramsku hasiči odstraňovali zlomenou mohutnou vrbu

 „Postupně by měl vítr v nárazech dosahovat 55 až 90 kilometrů za hodinu, v severní polovině území až 110 kilometrů za hodinu,“ popsal ráno pro Radiožurnál Jan Šrámek z Českého hydrometeorologického úřadu.

„Nejsilnější bude vítr na hřebech hor na severu České republiky, tam bude v nárazech dosahovat až 125 kilometrů za hodinu,“ dodal.

autoři: Vojtěch Šrámek , Von | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio