Varování proti TikToku nelze brát na lehkou váhu. Bez našeho vědomí sbírá osobní data, varuje mediální expertka Hejlová

30. duben 2024

Denisa Hejlová, expertka na strategickou komunikaci, okomentuje situaci ohledně slovenských veřejnoprávních médií. Zmíní také, jak fungují algoritmy sociální sítě TikTok, jak se k ní staví americká vláda a proč je u dětí čas strávený na mobilech alarmující.

Čtěte také

Slovenská vláda 24. 4. 2024 schválila zrušení RTVS, tedy Rozhlasu a televize Slovenska, a vytvoření STVR, tedy Slovenské televize a rozhlasu. Organizace Amnesty International vyzvala Národní radu Slovenska a vládu, aby při svých rozhodnutích dbaly na dodržování principů a ochrany právního státu, svobodu projevu, právo na informace a na ochranu před diskriminací. Co to znamená pro budoucnost médií na Slovensku?

„Debata kolem veřejnoprávních médií na Slovensku je určitě významná,“ říká Denisa Hejlová. „Ale je to událost, která není příliš překvapivá v tom smyslu, že slovenští politici již dávno deklarovali, že se inspirují maďarským vzorem. Maďarsko bylo ze zemí EU první, které přistoupilo k významnější regulaci médií tak, aby šla více na ruku vládě,“ upozorňuje expertka.

Desetkrát víc reklamy?

„Co je pro nás z pohledu strategické komunikace a marketingu velmi důležité a o čem se tolik nemluví, je ale také navýšení reklamy,“ vysvětluje Hejlová.

Čtěte také

„Dosud totiž reklama ve veřejnoprávních médiích na Slovensku měla poměrně málo času. Bylo to tuším kolem 0,2-0,5 % vysílacího času, jestli se nepletu. A tento podíl by se měl zdesetinásobit.“

„To znamená, že v nich bude více reklamního prostoru, který je k dispozici zadavatelům. To samozřejmě vytváří novou konkurenci pro další média, zejména soukromá.“

Jaké budou dopady nových opatření, můžeme zatím pouze odhadovat. „Dnes už je škála mediálních formátů a vlastníků médií mnohem širší. Už nežijeme v době, kdy máme pouze dva televizní kanály.“

„Je to hodně i o občanské společnosti, o Slovácích, o tom, jak vyvinuté mají kritické myšlení, jak se sami dokážou zorientovat v situaci,“ dodává expertka.

Nebezpečí TikToku? Sběr dat

V amerických obchodech s aplikacemi bude do 270 dnů zakázáno nabízet aplikaci TikTok, pokud ji její čínský vlastník, společnost ByteDance, neprodá. V Česku před aplikací z bezpečnostních důvodů varuje Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost.

Čtěte také

„Tato aplikace může bez našeho vědomí sbírat naše osobní data. Mohou to být data nejrůznějšího rázu. Když si například otevřeme nějakou stránku, napíšeme něco na klávesnici, případně jakou část textu kopírujeme. Někdy lidé kopírují třeba i svoje osobní hesla z poznámek,“ upřesňuje Denisa Hejlová.

„Americký trh je nepoměrně benevolentnější, existuje tam celá řada marketingových postupů a taktik, které jsou u nás v Evropě mnohem přísněji omezovány. Když se proti TikToku ozývají i v Americe, tak varování opravdu nelze brát na lehkou váhu.“

8 až 9 hodin denně na mobilu

Jeden z nejvýznamnějších intelektuálů sociální psychologie Jonathan Haidt vydal knihu The Anxious Generation. Popisuje a dokazuje v ní negativní vliv mobilních telefonů na rozvoj dětí.

„Je to alarmující, podle průzkumu v Americe tráví děti ve věku 8 až 15 let na mobilních telefonech 8 až 9 hodin denně. Jonathan Haidt v této knize překročil roli vědce a výzkumníka a snaží se apelovat na změnu společnosti.“

„Důraz klade hlavně na rodiče, aby si uvědomili, jaký problém mohou sociální média a vůbec pobyt před obrazovkou chytrého telefonu pro jejich děti představovat,“ dodává expertka Hejlová.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.