Vašnosti

16. listopad 2004

Dotaz posluchačky Lenky Nagyové z Kladna na význam a původ slova kosmatý mě inspiroval nakonec ke čtyřem pokračováním této rubriky. Paní či slečnu Lenku však v e-mailu, který mi poslala, nezajímalo jen přídavné jméno kosmatý. Měla i několik dalších dotazů. Cituji z e-mailu: "Také by mě zajímalo, jak se do naší řeči dostalo slovo vašnosto, které se v literárních dílech doby před 1. světovou válkou a nebo po ní dosti používalo."

Dodejme, že tohle zajímavé slovo se určitě nepoužívalo jen v literárních dílech, z nichž je známe, ale určitě i v běžném jazyce někdy na přelomu 19. a 20. století. Podle Pavla Eisnera tehdy bylo velmi v módě, lidé s vytříbeným jazykovým citem prý proti němu vystupovali, ironizovali, což nebylo nic platné, ale pak najednou z řeči zmizelo, "jako sfouknuto", píše Eisner. Tak to s jazykovými módami chodí. Jsou jakoby nevykořenitelné a pak jsou nejednou pryč. Slovník spisovného jazyka českého tohle slovo uvádí ve dvou podobách. Má samostatné heslo vašnost a pak ještě heslo vašnosta. K prvnímu říká, že jde o někdejší titul nebo nepřímé oslovení osoby vážené, výše postavené a také o oslovení takové osoby v podobě vašnosti. Pokud jde o vašnostu slovník píše: "1. někdejší uctivý titul nebo oslovení osoby výše postavené, 2. poněkud zastarale, expresívně, zpravidla hanlivě dobře situovaný, usedlý muž, zpravidla omezený; domýšlivý."

Michal Novotný

Jak slova vašnost, vašnosti a vašnosta vznikla, je podle mne skutečně vrcholně zajímavé. Jde o zkratku, o zkratkové slovo, o výraz vzniklý vlastně zkomolením, rychlou výslovností. Oslovení vašnosti je totiž zkrácenina původních slovních spojení Vaše milosti eventuálně Vaše jasnosti, která se užívala jako oslovení výše postavených osob, šlechticů, eventuálně duchovních. Podobně ostatně vznikla i slova milostpaní, to z původního milostivá paní, a jemnostpán, které nemá nic společného s jemností, ale je zkrácením původního "jeho Milost pán"...já nevím třeba Lobkovicz.

A nakonec se ještě zmíním o slovese rdousit. Nepochybně vzniklo ze slovesa dusit, ale jeho první část je pro odborníky tak trochu záhadná. Snad prý pochází od slova hrtan, ale proč se výraz hrtan zkrátil na pouhé r, odborníci nevědí.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.