Včelařství se na Kladensku daří více než 100 let

16. prosinec 2009

V Kladně už 108 let působí Svaz včelařů. Kolébkou včelařství na Kladensku byla obec Koleč, kde se včelaři začali sdružovat už v polovině 19. století a byl tu dokonce závod na výrobu úlů a včelařských potřeb. Dnešní Základní organizace Českého svazu včelařů ale sídlí v Kladně. Tam se také už počtvrté konala výstava s názvem Medové Vánoce. Vůně medu přilákala i redaktorku Janu Káninskou.

Výstavu Medové Vánoce připravili včelaři v Domě zahrádkářů v Kleinerově ulici v Kladně. Bez zahrádkářů bychom se nejen při pořádání výstavy neobešli, říká jednatel Českého svazu včelařů Kladno Josef Pláteník. "Tak jako včely potřebují květy, my potřebuje zahrádkáře a naopak". Na Kladensku se včelařství věnuje přes 50 lidí, ještě před 15 lety to bylo třikrát tolik. Pomalu ale opět začínají přibývat noví. Svaz včelařů Kladno sdružuje nejen včelaře z Kladna, ale také ze širokého okolí, například z Libušína, Třebichovic, Vinařic, Buštěhradu, Lidic nebo Hostouně. Ve Velké Dobré u Kladna má své úly i Jiří Kabát, který na výstavě o včelách, včelích produktech a včelařství vyprávěl s velkou láskou. "Pyl je pro včeličky jako chleba a med je pro ně benzín, na něj lítají", říká a hned dodává, že včelařem se člověk stává až po 10 letech, je to velmi zajímavá a dobrá činnost zejména pro penzisty, protože to vyžaduje pomalé a klidné pohyby. Proto se také včelařství věnují většinou důchodci.

Včelám se ale musí věnovat velká péče, zvlášť v poslední době, kdy se objevují nemoci jako třeba varoa, říká předseda svazu včelařů Kladno Otakar Zdych. "Varoa sem přišla z včely indické, která se s ní umí poprat, zatímco naše včela ne". U nás jsou ale tak přísné veterinární kontroly, že se nemoci tolik nešíří, uklidňuje mě jednatel Českého svazu včelařů Josef Pláteník. Med podle něj může zkazit jen včelař, pokud vše dodržuje jak má, tak med nezkazí. Že mají včelaři z Kladenska jméno dobré dokazují četní spokojení návštěvníci výstavy, kteří si přišli nakoupit med i ostatní včelí produkty. O jejich dobrém vlivu na zdraví ví své Otakar Zdych. Po práci s medem nebo propolisem se mu například dobře hojí rány.

Takže jak říkají včelaři z Kladenska - kromě lékaře si pořiďte také svého včelaře, abyste měli jistotu že med, který kupujete je připravený s láskou a je kvalitní.

Český svazu včelařů Kladno by se brzy mohl dočkat i stálé expozice o historii včelařství na Kladensku. A to v zámku v Kolči, který se snaží opravit Nadační fond Koleč. Jedna akce s medovou tématikou už se tu letos v květnu konala.

autor: Jana Káninská
Spustit audio