Včelí boží muka na Budči jsou unikátem. Připomínají místo, kde se v mládí učil sv. Václav

27. září 2018 11:40

Představte si boží muka, která znáte z české krajiny. Jenom místo sošky nebo křížku jsou plástve. Právě tak vypadají včelí boží muka, které stojí v hradišti Budeč u Zákolan. Dnes večer je slavnostně odhalí za účasti dalších hostů jejich autor, sochař Jan Trejbal.

„Hradiště Budeč je místem, kde se svatý Václav učil a je paradoxem a možná i historickým dluhem, že kromě Svatováclavské vyhlídky tam není žádná upomínka tohoto historického faktu,“ vysvětluje autor motivaci, proč se rozhodl vytvořit včelí boží muka právě nedaleko Zákolan na Kladensku.

Včelí boží muka na Budči

Boží muka podle jeho slov patřila k typickému obrázku našeho venkova od 14. století, kdy se o nich objevují první zprávy. Včelí boží muka u Zákolan jsou ale první svého druhu.

„Jsou vytvořena ze specifického materiálu – bílého betonu. Do té části, kde většinou bývá svatý obrázek, tam já vkládám včelí domek. Tím dochází k propojení náboženské a přírodní stránky,“ dodal Jan Trejbal.

Včelí boží muka na Budči

Požehnání a odhalení včelích božích muk se uskuteční na Budči dnes. V současné době v nich prý sice sídlí jen pár vos, ale příští rok už by se už měla rozebzučet včelami a čmeláky.

autoři: Vojtěch Šrámek , Von
Spustit audio