Ve čtyřech letech poprvé obul kopačky a vydal se ve stopách tatínka a staršího bratra. Dnes je Lukáš Mašek záložníkem FK Mladá Boleslav

16. únor 2023

V osmnácti letech patří záložník Lukáš Mašek ke stabilním hráčům fotbalistů prvoligové Mladé Boleslavi. S fotbalem začínal už ve čtyřech letech. To proto, že k tomu měl ideální předpoklady. Věnoval se mu totiž jeho tatínek a také starší bratr, proto vlastně ani jinou možnost neměl. Jeho sportovní příběh přináší reportér Pavel Petr.

„Hlavně mě k tomu přivedl táta i brácha, a to už od čtyř let. Když jsem v Boleslavi na náboru šel na trénink, tak mě to chytlo už první den a pokračoval jsem v tom až do dneška. Pamatuji si, že když jsme měli ten nábor, tak kolem nás procházel A tým a zahlédl jsem myslím Marka Kuliče. Doteď si to pamatuji a teď mě vlastně trénuje,“ přibližuje Lukáš Mašek start své fotbalové kariéry.

Pravidelně nastupoval s o rok staršími spoluhráči a v čtrnácti letech se poprvé objevil na reprezentačním srazu. Měl tak výhodu oproti ostatním, prošel prakticky všemi mládežnickými výběry. A právě na mezinárodní scéně se dočkal svého prý nejhezčího gólu.

„V U16 to bylo. Od půlky jsem dostal balon, celý jsem ho prosoloval a dal gól proti Slovensku. Byl to nejhezčí gól v mé kariéře a doufám, že ještě pár takových dám.“

V paměti mu zůstala také pozvánka do prvoligového týmu Mladé Boleslavi. „Můj první ligový start byl na Slavii. Datum si přesně nepamatuji. Bylo to ale v době covidu, stadion Eden byl prázdný, takže to nebyla zase taková euforie, ale i tak jsem si to užil.“

Užívat si teď může i v kabině FK Mladá Boleslav. Jen pár metrů od něj sedí fotbalové osobnosti jako Marek Suchý, Milan Škoda, Jiří Skalák nebo boleslavská ikona, kapitán a tvůrce hry v jedné osobě, Marek Matějovský. Podle Lukáše Maška je obrovská škola, potkávat je každý den při tréninku.

Osobní statistiky už také obohatil o premiérový gól v nejvyšší soutěži. Na podzim loňského roku se trefil do sítě ostravského Baníku, pokořil brankáře Jana Laštůvku.

Ve svých osmnácti letech zatím budoucnost spojuje hlavně s Mladou Boleslaví a také by rád uspěl v dresu reprezentační devatenáctky.

A jaké jsou nejbližší plány Lukáš Maška? Poslechněte si v reportáži Petra Pavla.

 

autoři: Pavel Petr , JMys
Spustit audio