Ve sbírce má dlaždičky s Rumcajsem i Gottwaldem. Josef Petr propadl kouzlu výrobků z rakovnické šamotky

11. říjen 2022

Když se řekne Rakovník, většině lidí se vybaví pivo, prací prášky a keramické výrobky. A právě jejich historie okouzlila sběratele Josefa Petra. Jeho sbírka dlaždiček je tak trochu kronikou města Rakovník. Některé jsou staré více než 100 let.

Josef Petr je původním povoláním kuchař, ale jeho velkou vášní jsou obkladačky, kachličky a výrobky firmy RAKO. „Koupil jsem první dlaždičku ve vetešnictví, v antiku, a tím to vlastně začalo,“ vzpomíná nadšený sběratel. „Byla to dlaždička s autíčkem a začal jsem zjišťovat, co to je, kdo to vyráběl, kolik se jich dělalo.“ V současné době má ve své sbírce více než 2.000 dlaždiček a dalších předmětů.

Historie rakovnické šamotky se začala psát v druhé polovině 19. století. „To bylo v roce 1883, co pan Vondráček, majitel dolů, které se mu neustále zatápěly, na jejich místě postavil malou továrnu na šamotové zboží. No a ta se stále rozvíjela a rozvíjela a ten sortiment výroby hlavně v období první republiky byl skutečně veliký,“ popisuje začátky výroby Lenka Šmídová z Muzea TGM Rakovník.

Sbírka Josefa Petra obsahuje dlaždičky s pohádkovými postavičkami, kde nechybí Rumcajs s Mankou, Mach a Šebestová nebo Ferda Mravenec. Najdeme v ní také série dlaždiček s motoristickými, mysliveckými nebo rybářskými motivy. Velká část sbírky sestává z kalendářů a upomínkových dlaždiček, které dostávali členové spolků a účastníci sportovních akcí. Mnoho úlovků ve sbírce připomíná i doby minulé. Jsou na nich tanky, pěticípé hvězdy i milicionáři.

Rarita z roku 1910

Zajímavou položkou ve sbírce je sestava šesti dlaždiček, která připomíná secesní obraz zachycující výhled na moře s pobřežní kolonádou. Vznikl zřejmě někdy kolem roku 1910 a dochoval se jen díky všímavosti lidí. „To jsem získal teprve nedávno a dostal jsem ho od pána, jehož tatínek to před 60 lety našel na zavážce,“ upozorňuje na sestavu dlaždiček Josef Petr, který další kousky do sbírky shání hlavně na burzách, bleších trzích a přes inzeráty. Hodně věcí mu přinesli známí a přátelé. V Rakovníku a okolí se zajímavé dlaždičky dají stále najít téměř v každé domácnosti. V šamotce totiž často pracovaly celé rodiny.

Josef Petr doufá, že se mu podaří sbírku obohatit o další skvělé kousky. Jeho koníček má prý jen jednu nevýhodu. Krabice s dlaždičkami jsou těžké a není je už kam dávat. „Měl jsem sbírat raději pohledy nebo známky, ty jsou určitě skladnější a lehčí,“ směje se.

Jeho sbírku můžete vidět v Petrovcově síně Muzea TGM Rakovník až do 6. 11. 2022.

Spustit audio