Ve Skalním údolí u Hodkovic nad Mohelkou uvidíte Skalní kapli, Medvědí kámen i Raubířskou jeskyni

25. červenec 2018
Česko – země neznámá

Vydáme se do Libereckého kraje, do úžasně romantického Skalního údolí u Hodkovic nad Mohelkou. Najdeme v něm Skalní kapli, Medvědí kámen anebo Raubířskou jeskyni. Skály i jeskyně v tomto údolí jsou tvořené především pískovci. Ty lákají nejen turisty, ale i horolezce. A také geology, protože je tu prý možné najít zkameněliny a dokonce i polodrahokamy.

Nás budou ale víc zajímat zdejší příběhy a pověsti, které připomíná pojmenování míst i svaté obrázky. Krajinu Podještědí si zamiloval mladý geolog a také spisovatel Dominik Rubáš, který navštívil snad všechna zajímavá místa v této oblasti.

Výlet do Skalního údolí je nejlepší začít u silnice vedoucí z Hodkovic nad Mohelkou směrem na Záskalí. Tam se nachází už na první pohled zajímavá skála. Na jejím vršku byl v roce 1887 postaven vodojem, který je tam dodnes. Skála, které místní říkají Medvědice nebo Skalní kaple má ještě jednu zajímavost. O tu se postaral farář Kára, který do skalního výklenku nechal v roce 1894 udělat svatý obrázek.

Asi 200 metrů od této skály se nachází více než 15 metrů vysoká skalní stěna. Cesta pak vede dál kolem staré pískovny a další zajímavou skálou je Štefanka. Na její vrchol vede vytesané schodiště, ale výhled po okolí už dnes nečekejte. Vyhlídkovou skálu totiž dávno přerostly stromy.

Tři sta metrů od Štefanky na okraji Hodkovic nad Mohelkou je další pozoruhodná skála, které se říká Medvědí kámen. Je to díky pověsti, kterou ve své knížce Krásy neživé přírody v Podještědí zachytil Dominik Rubáš.

Poblíž Medvědího kamene stával v minulosti mlýn. A jak už to tak bývá, u mlýna žil vodník. Často navštěvoval mlynářovu světničku a opékal si v ní pstruhy. Jedné noci se ve mlýně zastavil medvědář s velkým medvědem. Bylo mu dovoleno, aby ve mlýně i se zvířetem přespal. Během noci se náhle otevřely dveře, do světnice vstoupil náš známý vodník a začal si opékat pstruhy. Jejich vůně medvěda probudila, hladově se na ně vrhl a všechny je vodníkovi snědl.

Vodník nechápal, co je to za velikou hladovou kočku a ze světnice utekl. Druhý den se vyděšeně mlynáře ptal, jestli je ta velká kočka pořád doma. Mlynář odvětil, že ano, že skutečně doma kočku má. Nešťastnému vodníkovi tak nezbývalo nic jiného, než z mlýna odejít. Mlynář byl za to medvědáři vděčný a nechal ho u sebe přespat i příště. Zrovna tu noc se do mlýna vloupali lupiči. Jejich hluk vzbudil i medvěda, který lupiče rozsápal. Mlynář pak z vděčnosti nechal na blízkou skálu umístit svatý obrázek (Zajíček 2016).

Zajímavé pískovcové skály pokračují i za Mohelkou, za rychlostní silnicí a železnicí, které musí turista překonat. Stojí to ale za to, protože asi půl kilometru severně od hodkovického vlakového nádraží se nachází Raubířské skály a Raubířská jeskyně. Skalní stěny jsou vysoké desítky metrů a mohou tak konkurovat velikánům z Českého ráje. Pískovcové skály vás dál zavedou až na Frýdštejn a odsud se táhnou dolů na Maloskalsko a to se už z Podještědí dostanete do Českého ráje a na Suché skály a budete si užívat výlet po skalách a jeskyních a také zajímavých výhledech.

Spustit audio