Ve sklářské huti v Tasicích to vypadá, jakoby si skláři jen na chvíli odskočili

26. březen 2014
Česko – země neznámá

Jedním z nejznámějších seriálů z pera Jaroslava Dietla jsou jistě Synové a dcery Jakuba skláře. Seriálová huť stála v Albrechticích – ve skutečnosti se však natáčelo ve sklárně v Tasicích, která pochází z roku 1796 a stojí na hranici Vysočiny a Středočeského kraje.

Od doby svého vzniku se tasická huť příliš nezměnila a právě to bylo hlavním důvodem, proč si filmaři vybrali právě ji. Na natáčení dodnes vzpomíná spousta místních obyvatel. Tehdy v huti pracovali a v seriálu si zahráli. Dnes je sklárna vyhaslá a je z ní muzeum, po kterém vás rádi provedou současní majitelé. Snaží se v huti zachovat atmosféru, jakoby si skláři jen na chvilku odskočili.

Prohlídka sklárny začíná v generátorovně. Tady se z uhlí vyráběl generátorový plyn, kterým se vytápěly všechny pece na huti. I v této budově je stále cítit pracovní duch, i když odtud poslední dělník odešel v dubnu roku 2002. Na ponku se svěrákem leží pracovní rukavice a kladivo, ze všech stran si můžete prohlédnout obrovský generátor i plánky, na kterých je vidět princip výroby plynu.

Generátorovna

Při prohlídce si můžete potěžkat sklářskou píšťalu

Samotné huti vévodí pec s deseti pánvemi. Díky tomu mohla sklárna najednou vyrobit deset různých barev skla. Návštěvníci mohou vystoupit na stupínek, nahlédnout do pece, vzít do ruky sklářskou píšťalu a chvilku si připadat třeba jako seriálový Jakub Cirkl v podání Luďka Munzara. Od průvodce pak uslyší přesný postup výroby skla.

Kromě pece jsou v huti i jiné, teď už velice vzácné sklářské stroje a přístroje. Za všechny jmenujme třeba poválečnou pásovou chladící pec, lis nebo vybavení brusírny.

Pásová chladící pec z poválečné doby

Jako filmová kulisa stále vypadá i celý dvůr sklářské huti. Je tu zachovalý panský dům, kde bydlel tehdejší skelmistr (v seriálu v podání Radovana Lukavského), svou roli sehrál i starý kaštan s lavičkou, kde si mohou turisté po prohlídce odpočinout.

Do Tasic vede cyklistická trasa 0098, takže je možné udělat si ve staré sklářské huti příjemnou zastávku při cyklovýletu po okolí. Více informací najdete na internetové adrese www.tasice.cz.

Spustit audio