Ve skleníku Fata Morgana pražské botanické zahrady začala tradiční výstava orchidejí. Vezmou vás na výlet do vietnamské džungle

3. březen 2023 15:30

Poklady vietnamské džungle – tak zní název letošní výstavy orchidejí, kterou můžete navštívit v Botanické zahradě v Troji. Skleník Fata Morgana se proměnil v barevnou oázu.

Každoroční výstava vás tentokrát vezme do Vietnamu, který je z pohledu orchidejí skutečnou pokladnicí světa. Dosud zde bylo nalezeno přes 170 rodů těchto rostlin ve více než 1200 druzích.

Ve skleníku Fata Morgana uvidíte i skutečné perly vietnamské džungle. „Botanická zahrada připravuje expedice nejen do Vietnamu, ale do různých částí světa, kde rostliny sbíráme, a dost často naši kurátoři popisují nové druhy. Mezi nimi byla i řada těchto orchidejí,“ doplňuje ředitel Botanické zahrady Praha Bohumil Černý.

Dendrobium harveyanum, jedna z orchidejí na výstavě

Výstavu slavnostně zahájily její letošní patronky – Iva Janžurová s dcerami Theodorou a Sabinou Remundovými.

„Jsem docela vášnivý zahrádkář, taková víkendová selka, jak říkám. Mám na zahrádce všechno možné, teď už jsem koupila semínka a těším se, to mě docela baví a relaxuju u toho. Ale ty pokojový kytky jdou trochu stranou,“ přiznává Sabinou Remundová.

Výstava orchidejí potrvá v Botanické zahradě do neděle 19. března a je jako vždy prodejní. Díky novému přemostění, které propojuje skleník Fata Morgana a venkovních expozice, budou mít návštěvníci na výstavu lepší přístup.

Poslechněte si v reportáži létající redaktorky Sabiny Vosecké, jaká byla na zahájení výstavy atmosféra.

Výstava Orchideje, poklady vietnamské džungle v Botanické zahradě Praha
autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio