Ve Skryjském luhu na Křivoklátsku zažijete na jaře pestrý koncert zpěvu ptáků i šumění peřejí

28. duben 2023

Okolí řeky Berounky a obce Skryje proslavil ve svých povídkách Ota Pavel i paleontolog Joachim Barrande, který v této oblasti středních Čech nacházel zkamenělé trilobity. A své kouzlo má nejen řeka Berounka, ale především rozlehlé křivoklátské lesy a také typické křivoklátské luhy. Jedním z nejkrásnějších křivoklátských údolí vede Naučná stezka Skryjský luh, která návštěvníky seznamuje s trilobity, staletými stromy, divokou zvěří i historií kraje.

Naučnou stezku Skryjský luh otevřely Lesy ČR v roce 2011. Začíná u pravého břehu Berounky, pokračuje údolím Skryjského potoka kolem hradu Týřova a okružní trasou je možné se vrátit zpět do obce Skryje. Na stezce je osm informačních tabulí. Cesta je dostatečně široká i pohodlná, takže se na výlet mohou vydat i rodiny s kočárky. Díky protékajícímu potoku je v údolí stále vlhko a příjemně chladno.

Naučná stezka vznikla v jedné z nejcennějších oblastí Lesnického parku Křivoklátsko. Samotná trasa luhem je dlouhá přibližně dva kilometry. Pokud projdete celou trasu, čeká vás odměna v podobě překrásné vyhlídky na okolí Skryjí a do křivoklátských lesů. Stezka se nachází v těsné blízkosti Národní přírodní rezervace Týřov, kterou máte při pohledu z vyhlídky jako na dlani. Pro větší pohodlí tu najdete lavičku i velkou panoramatickou mapu.

Trasa začíná u mostu nad řekou Berounkou. Břehy jsou dobře přístupné, takže se před vstupem do údolí můžete trochu svlažit. Právě v tomto místě teče řeka poměrně rychle a vytváří tu menší peřeje. U vzrostlé vrby pak najdete dřevěnou šipku s odbočkou k naučné stezce. Nenechte se odradit chatovou oblastí, kterou musíte projít po štěrkové cestě. Pak už vás čeká skutečný přírodní ráj. Jinak ani Skryjský luh nazvat nelze.

Pokud se na naučnou stezku Skryjský luh vydáte v jarních měsících, čeká vás doslova koncert ptačího zpěvu. Ptáci se nejvíce rozezpívají časně po ránu a navečer, ale ptačí zpěv si vychutnáte i přes poledne, kdy intenzita poněkud klesá. Po ránu je v lese také spousta zvěře.

A své kouzlo má i Skryjský potok. Díky svahu má poměrně rychlý proud a časté menší peřeje. Každá peřej má jiný zvuk i intenzitu šumění vody, a když si projdete celé údolí Skryjského potoka, budete mít krásný nejen zrakový, ale i sluchový zážitek.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka