Ve Škvorci začala sklizeň miscanthu. Tato zajímavá rostlina zdobí české zahrady, ale můžete s ní i zatopit

16. duben 2020

Miscanthus je u nás známý také jako ozdobnice. Je to vytrvalá tráva, která dorůstá do výšky přes tři metry. Komerčně je v Evropě pěstována více než dvacet let. Právě na tuto ekologickou rostlinu vsadili farmáři z obce Škvorec nedaleko Prahy.

Tato zelená tráva na podzim usychá, ale sklízí se až na jaře. Farmáři čekají na hezké počasí. „Od 1. dubna proto každý den kontrolujeme vlhkost plodiny, a když ta vlhkost klesne pod patnáct procent, tak musíme vjet na pole a rostlinu sklidit,“ vysvětluje farmářka Daniela Montoya.

Na pole u Škvorce o rozloze sedmdesáti šesti hektarů teď vyjel kombajn, který miscanthus sklidí a rozseká na drobné štěpky. „My jsme miscanthus sázeli s myšlenkou, že je to vynikající energetická plodina, která má velký výnos z hektaru. Hlavní předností této rostliny je, že se chemicky neupravuje, což nás naprosto nadchlo.“

Kvetoucí miscanthus je ozdobou řady českých zahrad. Zahradníci si ho oblíbili jako mulč k rostlinám

Miscanthus slouží k výrobě ekologických briket na vytápění, rostlina má ale mnohem širší využití. „Dneska tuto plodinu převážně dodáváme jako podestýlku pro koně,“ ukazuje farmářka Daniela Montoya jeden z obrovských vaků naplněných podestýlkou. Pochvaluje si, že nad celým procesem mají kontrolu – od sklizně, přes zpracování až po dodávku zákazníkovi. Miscanthus si oblíbili také zahradníci, jako mulč k rostlinám.

„Vždycky mě zajímaly obnovitelné zdroje energie,“ vysvětluje farmář Mark Burton Montoya, který na sklizeň dohlíží. Pochází ze Spojených států amerických, ale v Čechách žije už dvacet let. Jak hospodařit bez chemie se učil během cest po Evropě. Největší zkušenosti s touto rostlinou mají ve Velké Británii, odkud mu přijeli pomáhat s výsadbou rostlin.

Miscanthus gigantheus dorůstá do výšky přes 3 metry. Vyrábí se z něho ekologické brikety anebo se využívá jako podestýlka či zahradnický mulč

„Dodáváme podestýlku pro velké stáje i pro lidi, kteří mají jenom pár koní. Ve Škvorci ale dodáváme miscanthus také do největší firmy, která má asi dvě stě padesát zaměstnanců. Tato firma má kotel a vytápí naším miscanthem. Takže my ho tady ve Škvorci vypěstujeme a dodáme do místní škvorecké firmy, která s ním zatápí,“ popisuje farmářka Daniela Montoya.

Rodinná firma bez chemie hospodaří na polích, která vlastní už po čtyři generace. Kromě pěstování miscanthu se rodina Montoya  věnuje také opravám památkově chráněných budov, které jsou součástí hospodářského dvora.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka