Ve Slaném mají obří slánku, která ukrývá tajemství

28. leden 2020

Jednu z největších sbírek slánek na světě najdete ve Slaném. Uvidíte zde slánky keramické, skleněné, plastové, malé i velké, staré i nové, slánky z Česka i celého světa. A určitě nepřehlédnete největší funkční slánku na světě, měřící přes 120 cm, do které se vejde až 40 kg soli.

Společnost patriotů Slaného věnovala městu Slaný, jako doplněk největší sbírky slánek v ČR, na zakázku zhotovenou slánku ve tvaru válce o výšce 122 cm, obvodu 132 cm a hmotnosti cca 200 kg. Slánka, vyrobená z dřevěných OSB desek, pojme 40 kg soli. Rekordní předmět byl zaevidován do České databanky rekordů v sobotu 24. září 2016.

Stejná společnost, Společnost patriotů Slaného, navíc zorganizovala pokus, při němž byl v nepřetržitém sledu za sebou 229 lidem vydán posolený krajíc chleba. Sůl byla na chléb sypána z výše zmíněné rekordní obří slánky.

Rekordu bylo dosaženo 10. června 2017 v rámci 27. ročníku multikulturního festivalu Pelhřimov – město rekordů.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.