Ve Šlovicích si můžete vánoční strom vybrat už v září. Majitel plantáže stromek označí a připraví ho na Vánoce

1. prosinec 2020

Václav Beneš už 20 let pěstuje na Rakovnicku vánoční stromky. První rodinnou plantáž tehdy vybudoval hned za domem ve Šlovicích. Dodnes mu pod okny voní smrčky a jedličky. Zákazníci se rádi vracejí a někteří z nich si svůj stromek přijedou vybrat už na podzim.

„První stromečky jsme vysadili v roce 1999,“ vzpomíná Václav Beneš na nesmělé začátky podnikání. Než takový stromek doroste, trvá to 8 – 9 let. Na plantáži za domem najdete stromky upravené i neupravené, velké i malé, pravidelných i nepravidelných tvarů. „Pěstujeme tři druhy: borovici černou, smrk pichlavý a jedli. Upravený tvar je prodejnější, lidé si ho více žádají,“ ukazuje, jak moc se může lišit volně rostlý stromek od stromku, který pocítil zásah zahradnických nůžek.

Celá rodina včetně dospělých dětí a vnoučat se do práce zapojuje hlavně v předvánočním čase. Vnuk Tadeáš pomáhá stromky balit do sítě a odnáší je zákazníkům k autu. „O stromečky se z 95 procent starám sám. Já jsem důchodce, takže pro mě je to zábava i práce. Když mám náladu, tak jdu pracovat. Když se mi nechce, tak nepracuju,“ usmívá se pod rouškou Václav Beneš. „Ale je to jako se vším: čím víc tomu dáte, tak tím větší úspěch od toho můžete čekat.“

Na pozemcích rodinné farmy rostou tisíce stromků. Najdete tam jedličky, smrčky i borovičky

Pěstitel během procházek plantáží sleduje, jak se stromkům daří. Některé smrčky nemají špičku nebo mají naopak dvě, což může být při tvarování vánočních stromků zásadní problém. Za úspěch považuje, když se mu podaří ze stovky sazenic vypiplat padesát stromů, které mohou jít do prodeje. „Lidé chodí stromky zamlouvat už dva měsíce před Vánocemi,“ ukazuje na stromky, kde vlají značky se jmény zákazníků.

A jaký stromek mívají Benešovi na Vánoce doma? „Stromeček domů vybírá manželka, ale když to zobecním, tak je to asi tak, co nám zbyde. Vždycky si oddechnu, když je po Vánocích,“ směje se pan Beneš.

Spustit audio

Související